Linkovi

Preminuo autor romana "Lovac u žitu"


Preminuo autor romana "Lovac u žitu"
Preminuo autor romana "Lovac u žitu"
<!-- IMAGE -->

Džerom Dejvid Selindžer, poznatiji kao Džej Di, legendarni pisac i heroj mladih koji je najveći deo života bežao od slave, preminuo je u 92. godini.

U saopštenju njegovog sina, glumca Meta Selindžera, navodi se da je posle decenija samonametnute izolacije u maloj, zabačenoj kući u Kornišu u Nju Hempširu, autor "Lovca u žitu" umro u sredu uveče.

Ta knjiga, sa besmrtnim junakom, uvrnutim, buntovnim tinejdžerom Holdenom Kolfildom, pojavila se 1951. i postala kultna knjiga ne samo u Americi. U svetu je prodato 60 miliona primeraka, njen uticaj je neprocenjiv, a decenijama posle objavljivanja, ona i dalje definiše američki san - da nikada ne treba odrasti. Holden je ubrzo postao najčuveniji antijunak u američkoj književnosti - posle Haklberi Fina.

Naredne Selindžerove knjige nisu dostigle popularnost "Lovca u žitu", ali se zbirka pod naslovom "Devet priča", zatim roman "Freni i Zui", novela "Podignite visoko krvonu gredu, tesari" i konačno, "Sejmur, uvod" i dalje čitaju. Poslednja objavljena priča, "Hepvort 16, 1928", štampana je u Njujorkeru 1965. Selindžerov komšija Džeri Bart, ispričao je da mu je pisac nekoliko godina pre toga, rekao da u kućnom sefu ima najmanje 15 neobjavljenih knjiga. Tajna tog sefa se nastavlja i posle smrti, jer predstavnici izdavača odbijaju da komentarišu književnu zaostavštinu pisca koji je do smrti odbijao da daje intervjue i prima pisma obožavalaca.

XS
SM
MD
LG