Linkovi

London: Pomoć za program reintegracije u Avganistanu


London: Pomoć za program reintegracije u Avganistanu

Međunarodna konferencija o Avganistanu, koja je održana u Londonu, okončana je obećanjem učesnika da će izdvojiti više od 140 miliona dolara za fond čiji je cilj reintegracija talibanskih ekstremista u avganistansko društvo.

<!-- IMAGE -->

Britanski šef diplomatije Dejvid Milibend je na kraju konferencije, kojoj su prisustvovali predstavnici 70 zemalja, kazao da je novac odredjen za prvu godinu programa i da je međunarodna zajednica posvećenja reintegraciji. Ministri i predstavnici svjetskih sila okupili su se u Londonu kako bi razgovarali o tome kako da se okonča sukob u Avganistanu, koji traje gotovo deceniju, povuku međunarodne snage i kontrola nad zemljom prepusti Avganistancima. Otvarajući konferenciju, britanski premijer Gordon Braun je rekao da je ovo odlučujući trenutak i da je mnogo toga na kocki.

"Ova konferencija označava početak procesa tranzicije i postizanja saglasnosti o uslovima pod kojim, okrug po okrug i provinciju po provinciju, avganistanske snage i narod mogu da počnu da od međunarodnih snaga preuzimaju odgovornost za bezbjednost”.

S obzirom na to da se u Avganistanu nalazi 100 hiljada stranih vojnika, a uskoro i više, te da je sve manja podrška strane javnosti za taj rat, Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da što prije počnu da se povlače iz te zemlje. Ključni uslov za to je predaja kontrole i odgovornosti Avganistancima.

"Našu zajedničku strategiju bih nazvao “avganistanizacijom”. Ona predviđa jačanje avganistanskih institucija, vojske, policije i vlade, kako bi mogli da preuzmu odgovornost za iskorjenivanje terorizma i ekstremizma, a naše snage počele da se povlače. Za to će biti potrebno vrijeme, ali vjerujem da se preduslovi, o kojima smo se danas saglasili, mogu ispuniti ranije nego što mnogi očekuju i da će proces predaje odgovornosti, okrug po okrug, početi krajem godine”, naglasio je Braun

<!-- IMAGE -->

Nakon gotovo decenije sukoba, ispostavilo se da je neprijatelja teško poraziti. Trenutni plan je da se dio Talibana priključi vladi, o čemu je govorio avganistanski predsjednik Hamid Karzai.

"Moramo da uspostavimo dijalog sa svim zemljacima, naročito sa našom braćom koja ne pripadaju Al Kaidi ili drugim terorističkim organizacijama i koja prihvataju avganistanski ustav. Da bi smo to uradili, formiraćemo Nacionalni savjet za mir, pomirenje i reintegraciju, a zatim i mirovni savjet u Avganistanu”.

Karzai je uputio poseban poziv Saudijskoj Arabiji da preuzme značajnu ulogu u podsticanju mira. Takođe je zatražio pomoć od Pakistana.

Državna sekretarka Hilari Klinton, koja je prisustvovala konferenciji u Londonu, izjavila je da bi plan predsjednika Karzaija za reintegraciju Talibana doprinio većoj bezbjednosti u zemlji. Klinton je naglasila da bi uz pravi podsticaj, mnogi pripadnici Talibana mogli da postanu dio avganistanske demokratije. Državna sekretarka je kasnije rekla da će sporazumi, postignuti na konferenciji, približiti učesnice zajedničkom cilju stabilizacije Avganistana.

XS
SM
MD
LG