Linkovi

Tojota suspendovala proizvodnju zbog greške u papučici za gas


Tojota suspendovala proizvodnju zbog greške u papučici za gas

Japanski automobilski koncern Tojota suspendovao je prodaju nekih od najpopularnijih modela u SAD kako bi se popravila fabrička greška na papučicama za gas, koja ponekad može da izazove neželjeno zaglavljivanje ili ubrzavanje vozila. Suspenzija je objavljena posle prošlonedeljnog opoziva 2 miliona i 300 hiljada automobila u Americi, a juče je ta mera proširena i na Evropu.

<!-- IMAGE -->

Najveći proizvođač automobila u svetu suspendovao je prodaju osam svojih najpopularnijih modela i obustavio rad u pet fabrika u severnoj Americi, što je izazvalo nagli pad vrednosti Tojotinih akcija. Kompanija kaže da nema izveštaja da je kvar izazvao neku nesreću, ali u agencijskim izveštajima se navodi moguća povezanost sa nekim nesrećama u Americi, čak i sa ljudskim žrtvama.

Povučeni su najprodavaniji modeli - Kemri i Korola, zatim Avalon i Matriks, luksuzni džipovi Rav4, Hajlender i Sekvoja.

Neki vlasnici se pitaju zašto nije reagovano ranije.

"Mislim da je dobro, ali trebalo je da to urade pre nekoliko nedelja, kada su govorili da su za to krive podne prostirke", rekao je jedan od njih.

Auto dileri, koji se još nisu oporavili od slabe prodaje prošle godine, navode da mera obuhvata 56 odsto Tojotinog tržišta u Americi.

Profesor marketinga Vilijam Rajs kaže da će to naneti štetu Tojotinoj reputaciji kvaliteta i bezbednosti.

"Kada se ljudi plaše oni ne kupuju. Stoga će doći do značajnog uzdržavanja, do pada poverenja u njihove proizvode, što će se odraziti i na njihovu prodaju", kaže Rajs.

Ali neki kažu da Tojota čini ono što čine odgovorne kompanije.

"Greške se događaju. Opoziv znači da su iskreni prema mušterijama, pa mislim da je udarac privremen. Mislim da to neće naneti Tojoti veću štetu", rekao je jedan vlasnik vozila marke Tojota.

Funkcioneri kažu da je problematični deo proizveo jedan američki snabdevač i da nije ugrađivan u vozila proizvedena u Japanu. Međutim, ugrađivan je u evropske modele, pa je suspenzija juče proširena na modele Venza i Pontijak vajb, proizvedene posle 2008. Takođe će biti suspendovani neki modeli u Kini.

XS
SM
MD
LG