Linkovi

Patrijarh Irinej: Ne zazirati od Evropske zajednice


Patrijarh Irinej: Ne zazirati od Evropske zajednice
Patrijarh Irinej: Ne zazirati od Evropske zajednice

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa novoizabranim patrijarhom Irinejom i poručio da crkva ima veoma važno mesto u društvu. A prethodno, patrijarh je održao konferenciju za novinare i poručio da su odnosi crkve i države danas dobri i da ih treba razvijati.

<!-- IMAGE -->

"Pomaže Bog predstavnici najmoćnije sile, sedme sile"!

Ovim rečima patrijarh Irinej ušao je u istoriju kao prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji je održao konferenciju za novinare.

Tokom današnjeg razgovora sa predstavnicima medija novi patrijarh nije izbegao ni jedno pitanje. Kako je rekao Irinej, od Evropske unije ne treba zazirati, a o ulasku u NATO treba da odluči narod. Odnosi crkve i države prolazili su kroz razne faze, a dosadašnji kurs države je dobar i treba očekivati da će se vremenom razvijati u korist i crkve i države, rekao je Irinej.

"Mi smo jedna celina, jedan organizam i treba da radimo da pomažemo jedni druge. Država da radi svoj posao, a mi, kao crkva, zna se koje je naše glavno polje rada i koje su posledice takvog rada i odnosa za čitav narod".

Po rečima patrijarha Srbija je čitavom svojom istorijom u Evropi i sigurno je da želimo da budemo deo te porodice naroda. Mi ćemo prihvatiti sve ono što ne bude na štetu našeg kulturnog i istorijskog identiteta, rekao je novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

"Shvatam Evropu i globalizaciju, pre svega u smislu ekonomije, u smislu onoga svega što nam je zajedničko i potrebno nama u savremenom vremenu. Ali se nadamo da će i Evropa poštovati naš identitet, našu kulturu, našu veru pravoslavnu. I ako to tako bude, nema potrebe da zaziremo od Evropske zajednice".

Patrijarh je pozdravio mogućnost dolaska pape u Srbiju, mada, kako je rekao, o eventualnom dolasku pape Benedikta XVI na proslavu jubileja Milanskog edikta 2013. godine još nije bilo konkretnih razgovora.

Irinej je rekao i da će crkva pomagati državu u očuvanju Kosova, kao i da se se nada da će njegovo ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu biti dobro shvaćeno, jer to nije nikakva provokacija, već tradicija SPC-a.

XS
SM
MD
LG