Linkovi

Ekonomija prioritet u prvom govoru o stanju nacije Baraka Obame


Ekonomija prioritet u prvom govoru o stanju nacije Baraka Obame

Kao što se i očekivalo, najveći deo svog prvog govora o stanju nacije Barak Obama je posvetio ekonomiji, pitanju koje većina Amerikanaca smatra zanemarenim u odnosu na neke druge probleme. U trenutku kada nezasposlenost u SAD iznosi deset procenata, Obama je američkom narodu uputio poruku da čini sve da ojača ekonomiju i da nastavlja da se bori za njih.

<!-- IMAGE -->

U obraćanju zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa, predsednik Barak Obama pozvao je na političko jedinstvo u suočavanju s izazovima i izrazio nadu da je probleme moguće prevazići. Podsetio je da je pre godinu dana, kad je preuzeo dužnost, ekonomija bila pogođena ozbiljnom recesijom, da je finansijski sistem bio na rubu kolapsa, a vlada u velikom dugu. Posle preduzimanja određenih mera, rekao je Obama, najgore je prošlo:

„Naš najvažniji zadatak bio je da stabilizujemo iste one banke koje su doprinele krizi, a to nije bilo lako. I ako postoji jedna stvar koja nas je ujedinila kao demokrate i republikance to je da smo svi mrzeli spasavanje banaka. Ali tokom kampanje za predsednika obećao sam da neću raditi samo ono što je popularno već ono što je neophodno. Da smo dozvolili krah finansijskog sistema nezaposlenost bi možda bila dvostruko veća od današnje. Više preduzeća bi bankrotiralo. Više domova bilo bi izgubljeno“.

<!-- IMAGE -->

Obama je podsetio na mere koje je njegova administracija preduzela za pomoć građanima dodajući da zahvaljujući njima dva miliona Amerikanaca koji bi bili nezaposleni – danas radi. Američki predsednik istakao je da otvaranje novih radnih mesta mora ostati prioritet i u ovoj godini, a osvrnuo se i na ogromni državni deficit. Ponovio je odluku o zamrzavanju vladine potrošnje na tri godine i dodao da će neki domaći programi, koji ne funkcionišu i koji su preskupi biti eliminisani sledeće godine i da će se tako uštedeti 20 milijardi dolara.

Još jedna važna tema bila je predložena reforma sistema zdravstvene zaštite, koja je zastala u Kongresu.

„Ovaj problem neće nestati. Dok završim večerašnji govor još više građana će izgubiti zdravstveno osiguranje. Milioni će ostati bez zdravstvenog osiguranja ove godine. Naš deficit će porasti. Cena osiguranja će poskupiti, pacijentima će biti uskraćena potrebna njega. Mali privrednici više neće osiguravati svoje zaposlene. Ja neću dići ruke od ovih Amerikanaca, a ne bi trebalo ni ljudi u ovoj sali“.

Obama se osvrnuo i na politički ton u Vašingtonu. Demokrate je podsetio da imaju veliku većinu u Kongresu, tako da građani od njih očekuju rešavanje problema. Republikancima je poručio da i oni imaju odgovornost da vladaju, a jednima i drugima da treba da pokažu narodu da mogu da rade zajedno. Američki predsednik bio je kritičan i prema radu svoje administracije.

Republikanski odgovor izneo je novi guverner Virdžinije, Bob Mekdonel, koji je rekao da je trenutna visina američkog duga „neodrživa“, a odgovornost za deficit od više od stotinu hiljada dolara po jednom američkom domaćinstvu pripisao je političkim odlukama demokrata.

„Moramo doneti političke mere koje podstiču preduzetništvo i inovacije, kako bi se Amerika mogla bolje nadmetati sa svetom“, zaključio je Mekdonel.

Neposredno posle početka govora o stanju nacije, svi oni koji koriste kompjutere mogli su putem internet stranice YouTube da postave pitanje predsedniku Obami, na koje će on odgovoriti sledeće nedelje – takođe preko interneta.

XS
SM
MD
LG