Linkovi

Ekonomija će biti najvažnija tema večerašnjeg Obaminog govora


„Neću prestati da se borim sve dok sam predsednik. Nikada neću prestati da se borim“.

Predsednik Obama je više puta ponovio te reči kada je prošle nedelje govorio u državi Ohajo. Očekuje se da će sličnu rešenost iskazati u svom prvom govoru o stanju unije, koji će održati večeras, pred članovima oba doma Kongresa i televizijskim kamerama. Predsednik namerava da iznese detalje o ekonomskoj inicijativi za pružanje pomoći američkoj srednjoj klasi i otvaranje novih radnih mesta.

Demokratska stranka je prošle nedelje doživela značajan politički poraz na izborima u državi Masačusets, u kojoj je broj registrovanih demokratskih birača tri puta veći od republikanskih.

Republikanac Skot Braun izabran je za člana Senata, čime je Republikanska stranka dobila 41 od ukupno 100 senatskih mesta. Republikanci su time stekli mogućnost da blokraju i odugovlače usvjajanje zakonskih predloga Demokratske stranke, uključujući predlog za reformu sistema zdravstvenog osiguranja - jedan od ključnih unutrašnjepolitičkih ciljeva predsednika Obame.

U ekskluzivnom intervjuu za TV mrežu Ej-bi-si, Obama je rekao da ga ne zabrinjavaju takvi preokreti.

„U jednoj stvari sam načisto sa sobom, a to je da bih više voleo da budem dobar predsednik sa jednim mandatom, nego mediokritetski predsednik sa dva mandata. Istinski verujem u to“, rekao je Obama.

U svom govoru o stanju unije predsednik Obama će, kako se očekuje, predložiti trogodišnje zamrzavanje mnogih domaćih programa, radi smanjivanja rekordno visokog budžetskog deficita federalne vlade, koji je prošle fiskalne godine iznosio bilion i 400 milijardi dolara.

Juče je dvostranačka Kongresna budžetska kancelarija saopštila da bi deficit u ovoj godini mogao da dostigne iznos od bilion i 350 milijardi dolara.

Predlog o zamrzavanju potrošnje trebalo bi da u narednih deset godina obezbedi uštedu od oko 250 milijardi dolara. Od zamrzavanja su izuzeti odbrana, ratni veterani, Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i pomoć inostranstvu.

Republikanski senator Džon Mekejn podržao je taj plan, ali je istovremeno kritikovao Obamin paket mera za podsticanje privrede.

„Potrebno je da to učinimo. Mislim da je to važno i to ću podržati. Ali predsednik takođe mora da obeća da će stavljati veto na zakonske predloge prepune izlišnih rashoda“, rekao je Mekejn.

Na Kapitol hilu ubrzo bi mogao da se pojavi novi izazov za predsednika Obamu. Senat uskoro treba da glasa o izboru sadašnjeg predsednika Uprave federalnih rezervi, Bena Bernankija, na drugi mandat. Kritičari tvrde da Bernanki nije sprečio probleme koji su doveli do najteže recesije u zemlji od 1930-tih.

XS
SM
MD
LG