Linkovi

Džons: SAD i Srbija treba da se fokusiraju na zajedničke ciljeve i saradnju u regionu


U ekskluzivnom razgovoru za naš program, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Stjuart Džons prokomentarisao je politiku administracije predsednika Obame prema zemljama Zapadnog Balkana.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Stjuart Džons prvo se osvrnuo na odnose Vašingtona i Beograda.

„Mislim da je najvažnija stvar napredak koji je ostvaren u američko-srpskim odnosima posle posete potpredsednika Džozefa Bajdena regionu u maju prošle godine. On je tada rekao da treba da ostavimo po strani naše nesuglasice oko Kosova i posvetimo se boljem uzajamnom razumevanju, zajedničkim ciljevima i saradnji u regionu. A, što se tiče Kosova, smatram da je potrebno da nadjemo način na koji ćemo konkretno sarađivati u ostvarivanju boljeg života Srba i Albanaca na Kosovu“.

Osvrćući se na smetnje u ostvarivanju bliže saradnje, Džons je rekao:

„Glavna smetnja su naša različita stanovišta. Sjedinjene Države smatraju Kosovo Republikom čija nezavisnost je nepovratna. Naš stav je čvrst. Beograd ima drugačij stav - da je Kosovo i dalje deo Srbije. Na kraju ćemo morati da dođemo do rešenja. 65 zemalja je već priznalo Kosovo. Kosovo je član Međunarodne banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Dakle, trend je očigledan“.

Džons dodaje da je pitanje poštovanja nezavisnosti Kosova bitno za region u celini.

„Potpredsednik Bajden je predsedniku Tadiću rekao da Sjedinjene Države ne zahtevaju od Srbije da odmah prizna Kosovo. Niti je potrebno rešiti sve nesuglasice odjednom, jer neka od tih pitanja zahtevaju vreme. Ali, druge zemlje u regionu su priznale Kosovo. To je učinila Makedonija koja se graniči sa Kosovom, a Crna Gora je nedavno uspostavila i diplomatske odnose sa Kosovom. I ostale zemlje u regionu tako čine i želimo da se Srbija pridruži“.

Povodom spora oko severnog dela Kosova, Džons je rekao:

„Želim da budem veoma jasan. Sjedinjene Države su priznale Kosovo. Mi smo predani teritorijanom integritetu Kosova. To nije područje na kojem bismo podržali podelu niti bilo kakve izuzetne okolnosti. Mi podržavamo integraciju tog dela Kosova u kosovske institucije. Mislim da je važno da Priština pruži ruku ljudima koji žive u tom delu Kosova, da im pruži osećaj da su kod kuće i da je u njihovom interesu uspeh nove Republike Kosova“.

Osvrćući se na Crnu Goru, zamenik pomoćnika državnog sekretara je rekao:

„Mislim da svaka zemlja na području Balkana napreduje svojim tempom. Još puno toga treba da se postigne u Crnoj Gori, kao i u Srbiji. Mi smo veoma zadovoljni što se Crna Gora kvalifikovala za Akcioni plan za članstvo u NATO. Veoma smo ponosni što možemo da podržimo učlanjenje Crne Gore u NATO. Rado bismo pružili takvu podršku i Srbiji ako se bude odlučila za taj pravac“.

Bosna i Hercegovina tek treba da čvrsto stane na put evroatlantske integracije, rekao je Džons:

„To je put koji mi podržavamo. To je put koji i ogromna većina stanovnika Bosne i Hercegovine podržava. Da bi mogla da postigne taj cilj, vlada BiH mora da sprovede određene reforme. Neophodno je postići funkcionalnu državu, kao i sprovesti ustavnu reformu u skladu sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Prošle jeseni sam lično bio veoma angažovan na tom zadatku. Nažalost, nisam uspeo da pridobijem tamošnje političare, ali to ne znači da oni ne mogu da dodju do sopstvenih rešenja za postizanje evroatlantske integracije zemlje“.

Srbija bi mogla da pomogne u preobražaju Bosne i Hercegovine, smatra Džons:

„Mislim da su već odigrali konstruktivnu ulogu. Kada smo radili na usvajanju predloženih reformi prošle jeseni, bili smo u vezi sa Beogradom. Srpski zvaničnici su za neke od tih predloga rekli da su konstruktivni. O njima su razgovarali i sa zvaničnicima u Banja Luci. Beograd nam je, medjutim, rekao da ne može da diktira Republici Srpskoj, što mi razumemo, ali smatramo da Srbija deli našu ocenu da je evroatlantska integracija u interesu Bosne i Hercegovine“.

Prema rečima našeg sagovornika, politika Obamine administracije nije da vrši pritisak na bilo koju zemlju, ali sve zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se priključe evroatlantskoj zajednici mogu da računaju na svesrdnu podršku i pomoć Vašingtona.

XS
SM
MD
LG