Linkovi

Trodimenzionalna slika osvaja film, televiziju i kompjutere


Basnoslovni finansijski uspeh američkog naučnofantastičnog filma "Avatar", snimljenog u tehnici trodimenzionalne slike, nagovestio je dolazak nove generacije televizora i kompjuterskih monitora sa takvom vrstom slike. Očekuje se da će se prvi 3D ekrani pojaviti na tržištu već sredinom ove godine.

Gledaoci sa naročitim naočarima biće sve češća pojava u bioskopima širom sveta. Posle uspeha filmova kao što su "Avatar" i "Božićna priča", ljubitelji filma su počeli da se navikavaju na elektronske naočari sa takozvanim aktivnim sektorom.

Kompanija Ekspandi, iz Los Anđelesa, za sada jedina proizvodi takve naočari za američke bioskope, ali uskoro će ih ponuditi i običnim kupcima. Kompanija se nada još većem prometu kada trodimenzionalni sadržaji budu počeli da se pojavljuju na internetu.

3D naočari imaju ugrađenu elektroniku koja naizmenično zatamnjuje levo i desno staklo, sinhrono sa slikom. Sinhronitet se ostvaruje bežičnim putem, preko malog uređaja koji se uključuje u univerzalni port na kompjuteru. Inače, sistem radi na svakom kompjuteru sa dobrom grafičkom karticom.

Zamenik urednika magazina "Holivud riporter", Karl Diorio, kaže da je 3D tehnologija u snažnom usponu zahvaljujući novim filmovima.

"Neki filmovi se snimaju u 3D tehnici, dok se drugi konvertuju iz dvodimenzionalne tehnike, naročito ako studija zaključe da bi se konverzija isplatila ako je reč recimo o nekom akcionom ili horor filmu, koji bi dobro izgledao u 3D tehnici", kaže Diorio.

3D filmovi mogli bi uskoro da počnu da dominiraju, naročito kada se na tržištu budu pojavili kućni uređaji. Neki čak misle da će se najbrže prodavati laptop kompjuteri sa 3D tehnikom, jer mnogi sada gledaju filmove na njima.

Proizvodna linija firme Ekspandi, u Portlandu, u Oregonu, radi non-stop kako bi se pripremila za očekivanu navalu kupaca posle pojave prvih 3D televizora, idućeg meseca. 3D naočari koštaće oko 150 dolara.

Direktorka Ekspandija, Maria Kostiera, nada se da će svako domaćinstvo imati po nekoliko naočara za gledanje 3D filmova, kod kuće ili u bioskopu.

"Sa njima ćete moći da gledate televiziju, deca će moći da se igraju na kompjuteru, imaćete par koji ćete nositi u bioskop… Moći ćete da gledate reklame, sportske prenose i ko zna šta sve još", kaže Kosteira.

Ali, šta korisnici misle o ovim naočarima?

"Film sa njima postaje gotovo interaktivni proces. Uvlači vas u sebe, približava vas priči. 3D filmovi su zabavniji jer je nivo stimulacije veći nego kod standardnog filma", kaže korisnik po imenu Šon Džonson.

Aleksandra Brendon kaže da je 3D sjajna tehnika, ali da se takvim filmovima ponekad daje prevelik značaj.

"Kada ih vidite ne opažate veću razliku, samo je slika jasnija. Neki su se žalili da ih bole oči. Ali kada je film dobro urađen, kao neki koje sam videla, onda je to sjajan doživljaj", kaže Aleksandra Brendon.

Holivud se sada pita: da li će 3D tehnika zauvek promeniti film? Firma Panasonik smatra da će trodimenzionalna televizija kroz 5 do 10 godina postati svakodnevna stvar, a da će se 3D tehnika bez naočara pojaviti kroz 10 do 15 godina. Inače, sledeći film u toj tehnici biće "Alisa u zemlji čuda", a očekuje se u bioskopima u martu.

XS
SM
MD
LG