Linkovi

Bramerc: Hapšenje Mladića i Hadžića - apsolutni prioritet


Hapšenje preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića apsolutni je prioritet, izjavio je danas u Briselu glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc i naglasio da pažljivo prati operativne aktivnosti srpskih vlasti u potrazi za bjeguncima.

U saradnji Srbije sa tribunalom, ništa se nije novo dogodilo od decembarskog izvještaja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kazao je Bramerc na sjednici odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku, podsjećajući da je tom prilikom izrazio zadovoljstvo postignutim napretkom:

“Naglasio sam u izvještaju da je ostvaren napredak u potrazi za optuženima, ali da je potrebno da dvojica preostalih optuženika budu uhapšeni. Pažljivo pratimo operativne aktivnosti koje ovih dana sprovode srpske vlasti i nadamo se da ćemo do narednog izvještaja moći da izvijestimo o pozitivnom napretku”.

Glavni tužilac Haškog tribunala naglasio je da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića prioritet:

“To nije samo izuzetno važno za žrtve u regionu i okončanje mandata našeg tribunala, već i od suštinske važnosti za povjerenje u međunarodnu zajednicu. Tribunal je upravo uspostavljen kako bi se pozabavio zločinima koje su navodno počinili general Mladić i drugi, tako da nam je stvarno potrebna podrška za hapšenje tih bjegunaca”.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, haški tužilac je rekao da nikada neće reći da Mladić i Hadžić nisu u Srbiji. “Na osnovu onog što dobijam od srpskih vlasti nemam razloga da vjerujem da oni nisu u Srbiji”, istakao je Bramerc i najavio da će ocjenu o saradnji sa Beogradom ponovo dati u junu. Takođe je kazao da i dalje očekuje da od hrvatskih vlasti dobije dokumenta vezana za istragu o ratnim zločinima hrvatske vojske prilikom operacije Oluja 1995. godine:

“Ja, lično, ne znam da li su ti dokumenti uništeni. Ono što znamo je da su postojala u određenom trenutku i u to nema sumnje. I naši hrvatski sagovornici se slažu da je postojao dio tih dokumenata. Takođe smo saglasni da su neki ljudi bili umiješani u njihov nestanak. Ono što ne znamo sada je da li su ti dokumenti uništeni ili i da li su negdje sačuvane kopije”.

Bramerc je zaključio da je posljednjih godina došlo do bitnog poboljšanja u saradnji vlasti država bivše Jugoslavije sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG