Linkovi

Obama predlaže mere za smanjenje budžetskog deficita


Američki predsednik Barak Obama sutra uveče drži svoj prvi govor o stanju nacije. Posle burne prve godine na položaju predsednika, Obama će izaći pred nezadovoljne američke birače najavljujući inicijative za pomoć srednjoj klasi, i planove za smanjenje poreza i otvaranje novih radnih mesta. Takođe će zatražiti od Kongresa trogodišnje zamrzavanje sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za veliki broj vladinih programa, kako bi naglasio ozbiljnost u pogledu smanjenja budžetskog deficita. Taj plan, koji bi trebalo da donese uštedu od 250 milijardi dolara, neće se odnositi na sektor odbrane, veterane, unutrašnju bezbednost ili stranu pomoć.

Predsednik Obama kaže da će s obzirom na zahteve američkih građana da se uradi više na polju zapošljavanja, fokus njegovog prvog govora o stanju nacije biti upravo na stvaranju radnih mesta.

"Izgubili smo sedam miliona radnih mesta, tako da razumem zašto stav američkog naroda nije ’da je moglo biti gore’. Njihov stav je da treba da pronađemo način da osiguramo da bude sve bolje i to je ono o čemu ćemo govoriti u sredu".

U ekskluzivnom intervjuu sa novinarkom TV mreže ABC Dajen Sojer, pred govor o stanju nacije, predsednik Obama rekao je da će izneti predloge kako da ojača ekonomiju i smanji deficit, uključujući zahtev Kongresu da na tri godine zamrzne vladinu potrošnju. Bela kuća tvrdi da bi Obamin predlog u narednih deset godina mogao da uštedi 250 milijardi dolara. Na pitanje da li obećava da neće podići porez porodicama koje zarađuju manje od 250 hiljada dolara godišnje, Obama je odgovorio:

"Garantujem da je najgore što možemo da uradimo da podignemo porez u trenutku dok je ekonomija još ovako slaba".

Obama kaže da se ne koncentriše na popularna pitanja koja će mu obezbediti drugi mandat, već na rešenja državnih problema.

"Radije bih bio veoma dobar predsednik s jednim mandatom, nego prosečan s dva. U to čvrsto verujem".

Još jedno od ekonomskih pitanja je potvrda drugog mandata predsednika američke Centralne banke, što je takođe tema oštre rasprave u Kongresu. Predsednik Obama, međutim kaže da Ben Bernanki ima njegovu punu podršku.








XS
SM
MD
LG