Linkovi

Karzai: SAD i Evropa podržavaju pomirenje sa Talibanom


Avganistanski predsednik Hamid Karzai je izjavio da Sjedinjene Države i Evropa podržavaju njegov plan za pomirenje sa talibanskim borcima koji predaju oružje i njihovo ponovno uklapanje u avganistansko društvo.

Karzai je to rekao u Istanbulu posle razgovora sa predsednicima Turske i Pakistana, Abdulahom Gulom i Asifom Alijem Zardarijem. Na razgovorima pod turskim pokroviteljstvom, bilo je reči o većoj saradnji u borbi protiv talibanskih pobunjenika i usaglašavanja finansijskog i obrazovnog razvoja tri zemlje. Sastanak je održan svega nekoliko dana prije održavanja u Londonu međunarodne konferencije o Avganistanu.

Komandant koalicionih snaga u Avganistanu, američki general Stenli Mekristal, prethodno je izrazio nadu da će veći broj američkih vojnika u toj zemlji dovesti do sklapanja mirovnog sporazuma sa Talibanom. U intervjuu objavljenom u današnjem izdanju lista "Fajnenšal tajms", general Mekristal je izjavio da će upotrebiti dodatnih 30 hiljada vojnika za slabljenje pobune do nivoa na kojem će njene vođe prihvatiti sporazum sa Avganistanskom vladom. General je izneo uverenje da bi i vođe Talibana mogle da učestvuju u vladi kada se borbe prekinu.

XS
SM
MD
LG