Linkovi

'Up in the Air' kompleksna komična drama sa spektakularnom glumačkom postavom


Rajan Bingam živi od toga što sve vreme leti avionom iz grada u grad i otpušta ljude. Mnogima bi se takva karijera verovatno smučila, ali Rajan, koga nonšalantno tumači Džordž Kluni, uživa. "Up In The Air" je novi film scenariste i reditelja Džejsona Rajtmana, bio je u konkurenciji za Zlatni globus - Rajtman je nagrađen za najbolji scenario - a očekuje se i da će biti nominovan za Oskara.

Rajan se nalazi na vrhu sveta, bukvalno. On provodi više vremena u avionima i hotelima, nego kod kuće u Omahi, u državi Nebraska. Savršeni je putnik: organizovan, sa malo prtljaga i efikasan. Aviokompanije ga tretiraju kao plemstvo i to s razlogom. Kao učestali putnik avionom Rajan je prikupio 10 miliona milja.

Rajan prolazi kroz život tako da drugi na njega nemaju uticaja. Najveći deo vremena provodi u vazduhu i to mu se dopada. Nema „suvišnog prtljaga“.

To što živi u svom svetu pomaže mu u onom čime se bavi, jer mu je posao da otpušta ljude. On sebe vidi više kao savetnika za promenu karijere nego izvršioca neprijatnog zadatka i ponosan je zbog naina na koji ume da ublaži udarac novo-otpuštenim radnicima.

Rajanova perspektiva se međutim menja kada upozna Aleks. Ona je ženska verzija njega.

Rajan je najpre zbunjen zbog svoje nove romantične strane, a onda prestaje i da leti. Njegova kompanija odlučuje da otpušta ljude preko interneta iz svoje centrale, umesto da šalje korporativne službenike poput njega, da loše vesti saopštavaju lično.

Scenarista i reditelj Džejson Rajtman kaže da Rajan tada po prvi put počinje da teži ljudima.

"Nema zaista nikog boljeg od Džordža Klunija. Scenario sam bukvalno napisao za njega, za njegov glas i njegovo držanje",
kaže Rajtman.

Poznat po svom prethodnom nagrađivanom filmu "Džuno", Rajtman je napravio još jednu kompleksnu komičnu dramu, koja se bavi modernom tehnologijom, vezama, gubitkom posla, strahom od vezivanja i na kraju potrebom da se povezuje s drugima. Vera Firmiga tumači Aleks.

"Za mene je ona otelotvorenje svega onoga što je otežavajuća okolnost za današnje žene. One koje žele sve, rastrzane između karijere i porodice, stupanja u romantičnu vezu i sticanja poštovanja".

Rajtmanovi likovi su duhoviti. Iako imaju mane, realistični su i šarmantni. Dijalozi su inteligentni, aglumačka postava sjajna. Priča je složena, a jedan od podzapleta su teška ekonomska vremena i otpuštanje. Bez obzira na to, reditelj je zadržao svoj uvrnuti smisao za humor.

"Uvek i svuda vidim komediju, često i tamo gde nije odgovarajuće".

"Up In The Air" nas ostavlja upravo u vazduhu: neodređene, zbunjene o tome šta da očekujemo, šta se očekuje od nas i kako će se život na kraju rasplesti.

XS
SM
MD
LG