Linkovi

Sve više žrtava zemljotresa na Haitiju


Ministarka za komunikacije na Haitiju, Mari-Lorans Žoslen Laseg, kaže da je broj potvrđenih žrtava u katastrofalnom zemljotresu, koji je razorio glavni grad pre skoro dve nedelje, dostigao 150 hiljada.

Minisitarka je za novinsku agenciju AP izjavila da je taj podatak baziran na broju tela koje je prebrojala državna kompanija, koja prikuplja posmrtne ostatke i sahranjuje ih u masovnim grobnicama severno od Port-o-Prensa. Pomenuta cifra ne obuhvaata žrtve iz okolnih oblasti poput Džakmela, gde su mnoga tela, kako se veruje, još zatrpana ispod ruševina.

Ujedinjene nacije juče su saopštile da je haićanska vlada potvrdila preko 111 hiljada poginulih. Vlasti procenjuju da bi ukupni broj žrtava mogao da dostigne čak 200 hiljada. Vlada je u petak zvanično obustavila operacije traganja i spasavanja, ali su međunarodni spasilački timovi juče iz ruševina jedne prehrambene prodavnice u Port-o-Prensu izvukli čoveka.

Međunarodni humanitarni radnici na Haitiju nastoje da ubrzaju dostavu pomoći, usled kritika da hrana, voda i medicinske zalihe nisu još stigli do preživelih. Američki i brazilski vojnici delili su danas hranu i vodu hiljadama stanovnika u siromašnoj četvrti Port-o-Prensa, koja je pogođena sukobima bandi. Radživ Šah, šef američke Agencije za međunarodni razvoj, izjavio je za Rojters da je ovo katastrofa „bez presedana" i da „nema šanse da njegova ogranizacija dostavi pomoć onoliko brzo koliko bi to želela".

XS
SM
MD
LG