Linkovi

Netanjahu: Izrael zauvek na Zapadnoj Obali


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će jevrejska država zadržati kontrolu nad velikim delom naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, čime je izazvao bes Palestinaca, koji žele tu teritoriju za svoju buduću državu.

Netanjahu je to izjavio tokom današnje posete jednom bloku naselja u Guš Ecionu, južno od Jerusalima, gde je zasadio drvo kako bi obeležio jervrejski dan pošumljavanja. Netanjahu je rekao da će Izrael graditi i ostati na tim teritorijama „zauvek“, što je stav koji deli većina Izraelaca.

Pomoćnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa izjavio je za Asošijeted Pres da je ono što radi Netanjahu - „neprihvatljivo“. On je takođe optužio Izrael da potkopava najnoviju posetu američkog izaslanika za Bliski istok Džordža Mičela, koji nastoji da oživi izraelsko-palestinske mirovne pregovore. Mičel se danas u Jerusalimu sastao sa Netanjahuom, a potom i sa palestinskim predsednikom Abasom u jordanskoj prestonici Amanu. To je bio drugi suret američkog izaslanika sa dvojicom lidera od četvrtka kada je doputovao u region.

XS
SM
MD
LG