Linkovi

Fejt: Integracija severa Kosova bez nametnutih rešenja


Šef Medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt kaže u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike da će se oko strategije za integraciju severnog dela Kosova u kosovski sistem u vezi sa svim pitanjima konsultovati sa Beogradom. Fejt je istakao da sprovodjenje strategije ne podrazumeva nikakva nametnuta rešenja niti upotrebu sile.

Glas Amerike: Nedavno ste izjavili da postoji strategija za integraciju severnog dela Kosova. Kakav je vaš strateški plan za “prodor” na sever Kosova, ako znamo da se većina stanovnika tamo protivi integraciji u kosovski sistem?

Piter Fejt: "Pre svega želim da kažem koja je namera ove strategije. Naša namera je da pokušamo da građanima tog dela Kosova pružimo bolje životne uslove, i najbolje moguće javne usluge. U tom smislu ova strategija će povući i druge aktere koji su na terenu i sa kojima ćemo pokušati da dođemo do građana severa. Osnovni princip je da ćemo tražiti prihvatanje i da ništa nećemo nametati, ako oni hoće da prihvate nove usluge onda dobro, a ako nema interesa onda ćemo ponovo razmotriti našu odluku. Ali mi se nadovezujemo na iskustvo oko lokalnih izbora održanim na jesen u opštinama južno od Ibra gde smo uočili veliki interes srpske zajednice za naše predloge."

Glas Amerike: Da, ali poruke koje dolaze od pojedinih predstavnika Srba govore da oni nisu za to da se “sever” integriše u kosovski sistem. Da li ste u tom slučaju spremni da tu strategiju sprovedete i upotrebom sile?

Piter Fejt: "Ne. Moramo na ovo da gledamo hladne glave i čistog uma. Mi se nalazimo u delu sveta, odnosno regiona, gde postoji evropska perspektiva i mislim da ljudi imaju prava na najbolje moguće javne usluge. Znači mi želimo da ojačamo vladavinu prava, da poboljšamo socijalne i ekonomske uslove za ljude koji žive na severu i samim osnivanjem nove opštine Severna Mitrovica daće se mogućnost i veća autonomija za ljude koji žive u njoj. Po ovim pitanjima želimo ići napred, naravno uz konsultacije sa Beogradom. Dakle, ako postoji protivljenje lokalnog stanovništva moramo ponovo razmotriti našu odluku. S tim u vezi mogu vam reći da je u početku bilo protivljenja u vezi lokalnih izbora i južno od Ibra, ali kao što znate građani su se odazvali i želeli su da se uključe u institucije i rade na poboljšanju životnih uslova za svoje građane."

Glas Amerike: Da li postoji neki rok za uspostavljanje vlasti u tom delu Kosova?

Piter Fejt: "Trajaće dugo vremena."

Glas Amerike: Koliko?

Piter Fejt: "Možda godinama. To može potrajati i duže od mog boravka na Kosovu, tako da ćemo se konsultovati sa Beogradom u vezi svakog koraka koji planiramo da preduzmemo u sklopu strategije. Znači neće biti iznenađenja, to su stvari koje su već predviđene od mnogih činioca i to je jedno načelo svih tih činilaca, da trebamo imati jedinstven pravosudni sistem kao i sistem carine."

Glas Amerike: Koliko je Kosovo daleko od EU?

Piter Fejt: "Mogu reći da je pred Kosovom jedan dalek put, ali mislim da ima perspektive i da će biti dosta saveta i podrške ka njegovom putu napred. Ali ono što je najkritičnije pitanje jeste regionalna saradnja. Mogu vam reći da je to jedan od uslova i za Srbiju. Možemo prihvatiti da Srbija neće priznati Kosovo, ali mora postojati minimum saradnje na regionalnom nivou. To bi se ticalo trgovine, transmisije električne energije i treba Kosovu biti dozvoljeno da učestvuje u regionalnim tehničkim aranžmanima."

Glas Amerike: Može li po vašem mišljenju Srbija u Evropsku Uniju, ako ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu?

Piter Fejt: "Ja nisam taj koji o tome odlučuje, ali mogu vam reći ono što je jasno rečeno a to je da Srbija mora da uspostavi regionlnu saradnju jer će to biti jako korisno za aspiracije Srbije."

Glas Amerike: Šta mislite hoće li Srbija priznati nezavisno Kosovo zarad ulaska u Evropsku Uniju?

Piter Fejt: "Kao što sam rekao to je jedna odluka o kojoj će se u dogledno vreme odlučivati u prestonicama, ali ono što je jasno je da priznavanje Kosova neće biti formalni uslov, ali da će regionalna saradnja biti jedan od uslova. Možete imati regionlanu saradnju bez predrasuda o statusu Kosova, i takav pristup daje jedan napredak Srbiji na putu prema Evropi, ali samim tim i daje šansu Kosovu. I mogu vam reći da će to biti jedan od osnova kako ćemo se mi ophoditi prema severu i mislim da stanovnici srpske zajednice na severu treba da zadrže svoje privilegije što se tiče njihove veze sa Srbijom pod uslovom da su te veze transparentne i odgovorne, ali ono što je veoma važno je da pripadnici srpske zajednice na severu mogu nastaviti sa svojim tradicionalnim načinom života. Da se može zaštititi versko nasleđe i samim tim da poboljšamo slobodu kretanja građana sa obe strane mosta. Tako da mislim da ovi predlozi ne predstavljaju regionalnu opasnost po stanovnike Kosova. U mojim kontaktima sa ovdašnjim političarima mogu vam reći da ne postoji ni trunke namere da institucije žele da upotrebe silu u sprovođenju te strategije. To zavisi od samih građana severa da oni odluče o tome šta žele."

XS
SM
MD
LG