Linkovi

Nivo opasnosti od terorističkog napada u Britaniji  "vrlo ozbiljan"


Britanska vlada podigla je nivo opasnosti od terorističkog napada na jedan stepen ispod najvišeg, nagoveštavajući da je takav napad "veoma moguć".

Britanski sekretar za unutrašnje poslove, Alan Džonson, rekao je da povišeni nivo opasnosti znači da Britanija pojačava svoju budnost, ali je istakao da vlada nema obaveštajne podatke o tome da napad predstoji. Vlasti u Britaniji neprestano izražavaju zabrinutost zbog terorizma, od 25. decembra kada je osujećen teroristički napad na američki putnički avion na liniji Amsterdam - Detroit.

Povećan stepen opasnosti objavljen je u trenutku kada se najviši funkcioneri i druge visoke ličnosti iz 50 zemalja pripremaju za dve važne konferencije, iduće nedelje u Londonu, o budućnosti Avganistana i o terorističkim aktivnostima u Jemenu. Stručnjaci za bezbednost kažu da su na povećanje nivoa opasnosti možda uticala nova upozorenja američkih obaveštajnih službi zbog pojačane aktivnosti ogranka Al-Kaide u Jemenu.

Indija je juče na svim svojim aerodromima uvela najviši stepen pripravnosti na osnovu obaveštajnih saznanja o mogućem pokušaju otmice ili samoubilačkog napada na neki avion uz pomoć paraglajdera.

XS
SM
MD
LG