Linkovi

EU o bezbednosnim merama na aerodromima


Proteklih dana evropski ministri unutrašnjih poslova razgovarali su o bezbednosnim izazovima. Pored ostalog, razmenili su mišljenja o novim merama bezbednosti na aerodromima sa američkom sekretarkom za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano.

Dvodnevni neformalni susret ministara unutrašnjih poslova Unije, koji je okončan u petak, bio je prilika za susret sa američkim kolegama, prvi nakon pokušaja terorističkog napada na Nortvest erlajns let 253 u Americi, pa je jedna od neizbežnih tema bila borba protiv terorizma, uz nju organizirani kriminal i sigurnost uopšte.

Iako se očekivalo, Evropljani na skupu u Toledu, Španiji, nisu donijeli zajednički stav oko skenera tijela, američke inicijative koja je sa ove strane okeana sa više adresa, medju kojima je i buduća komesarka za pravdu i ljudska prava, okarakterisana kao direktan napad na privatnost putnika.

"Imamo oko 40 tjelesnih skenera na nacionalnim aerodromima, a tokom naredne godine ćemo ih imati barem 450. Medjutim, ne mislim da je pitanje samo da se oslonimo na tjelesne skenere. Ključan je zajednički napor odgovornih nacija da se Al-Kaida spriječi da izvodi terorističke napade na avione.Oni to žele, a mi im nastojimo uskratiti mogućnost. Šta treba da učinimo kako bi ih spriječili da uspješno izvedu napade", rekla je američka sekretarka za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano.

Sa svoje strane, Evropljani su obećali da će u najskorije vrijeme imati zajednički stav o skenerima tijela, koje, u medjuvremenu, neke od evropskih vlada već nabavljaju i instaliraju na medjunarodnim aerodromima.

"Ubrzaćemo posao na ovom izvještaju, fokusirajući se posebno na skenere tijela - ne smijemo biti opsjednuti ovim problemom - danas znamo da dobar evropski sistem informacija o putnicima, sa odgovorajućim bazama podataka, može biti jednako efikasan", izjavio je evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Žak Baro.

Analiziran je i neposredan povod ovim osnaženim američkim mjerama sigurnosti pokušaj terorističkog napada na Nortvest erlajns let 253.

"Evolucija kakvu predstavlja 'božićni bombaš' predstavlja takvu evoluciju od široke konspiracije, po svojoj prirodi veoma kompleksne, do jedne osobe, o kojoj ima malo ili nikako informacija koje bi mu mogle naškoditi. Riječ je o ideji da takve osobe mogu iskorititi rupe kakve postoje u medjunarodnom avio sistemu lakše nego grupa ljudi", kaže Napolitano.

U svakom slučaju dvije strane su se složile da sigurnost na aerodromima treba osnažiti, a dio te mjere bi moglo biti i uvodjenje zračnih maršala na nekim od evropskih aviolinija, tvrdi se u krugovima bliskim ministrima.

XS
SM
MD
LG