Linkovi

Episkop niški Irinej izabran za novog patrijarha SPC


Episkop niški Irinej izabran je danas za novog, 45. po redu patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Tačno u 14,30 zazvonila su zvona na Sabornoj crkvi kao znak da je Sveti arhijerejski sabor izabrao patrijarha, a na zgradi patrijaršijskog dvora podignuta je zastava koja je 15. novembra, na dan smrti patrijarha Pavla, bila spuštena na pola koplja.

Patrijarh Irinej izabran je na apostolski način – žrebom između tri kandidata koji su dobili najviše glasova Svetog arhijerejskog sabo-ra - mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, vladike bačkog Irineja i vladike niškog Irineja. Ustoličenje novog patrijarha obaviće se u subotu na liturgiji u Sabornoj crkvi:

"Sutra će biti obraćanje novog patrijarha javnosti i vernicima na ustoličenju. I to će u pravom smislu te reči biti programski pristupni govor novog patrijarha. U ovom današnjem govoru, misao koju sam ja posebno zapazio je, da kako je rekao oseća svu težinu krsta koji od sada treba da nosi u ime čitave crkve," rekao je mitropolit bački Irinej.

Prvi komentari nakon izbora novog srpskog verskog poglavara veoma su pozitivni – Irinej slovi za tolerantnu i umerenu ličnost koja može da pomiri različite struje u samoj crkvi. Oni koji ga poznaju ka-žu da je skroman, tradicionalista koji je otvoren savremenim tokovi-ma i da ima pozitivne stavove u vezi sa ekumenizmom i dolaskom pape u Srbiju.

Verski analitičar Živica Tucić pozdravlja brzinu i efikasnost kojom je SPC izabrala patrijarha, a Irineja smatra jako dobrim izborom:

"Dobili smo dobrog patrijarha koji je smiren, komunikativan, otvoren prema javnosti. Moćiće da rešava i pitanja u crkvi. Potpuni je realista, zna kakva je situacija u Srbiji. Dobre odnose ima i sa drugim verskim zajednicama i ovde i u svetu," kaže Tucić.

Patrijarh Irinej rođen je 1930-te godine u selu Vidova kod Čačka. Roditelji – Zdravko i Milijana Gavrilović dali su mu svetovno ime Miroslav. Gimnaziju je završio u Čačku, bogsloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Postdiplomske studije završio je u Atini.


XS
SM
MD
LG