Linkovi

Haićanska vlada preseljava 400 hiljada beskućnika


Funkcioneri vlade Haitija saopštili su da će oko 400 hiljada građana, koji su ostali bez krova nad glavom u prošlonedeljnom zemljotresu, biti preseljeno u privremena naselja koja će se podići van porušene prestonice Port-o-Prensa.

Funkcioneri su juče izjavili da će obezbediti transport i da će selidba početi što je pre moguće. U zemljotresu jačine 7 stepeni bez krova nad glavom je ostalo, kako se procenjuje, milion i po ljudi, koji sada žive pod vedrim nebom u prenatrpanim improvizovanim logorima, sa malo ili bez ikakvih sanitarnih uređaja.

Takođe juče, američke oružane snage saopštile su da su rasčistile teško oštećenu luku u Port-o-Prensu kako bi veći brodovi mogli da istovaruju pomoć.

Komandant američke Južne komande, general Daglas Frejzer, rekao je da će luka sada moći da primi oko 150 brodskih kontejnera dnevno, a da će već danas kapacitet možda porasti na 250 kontejnera dnevno, kada bude stigao jedan trgovački brod.

Ruševine oko luke, oštećeni putevi i zagušenost na oštećenom aerodromu glavnog grada veoma su otežavali dostavljanje pomoći preživelima.

General Frejzer je takođe rekao da su na Haitiju i u susednoj Dominikanskoj republici, otvorena još tri nova aerodroma za dopremanje pomoći vazdušnim putem.

U međuvremenu, američke vazduhoplovne vlasti saopštile su da su na Haiti poslale privremeni kontrolni toranj koji će pomoći u regulisanju vazdušnog saobraćaja. Zajedno sa tornjem poslata su i dva dizel-električna generatora i zaliha goriva.

Odvojeno od toga, humanitarni radnici na terenu kažu da je isporuka hrane i vode preživelima sve efikasnija, ali da raste broj umrlih od bolesti i zagađenih rana. Grupa Lekari bez granica kaže da ranjenici umiru od trovanja krvi, dok je lista čekanja u nekim od improvizovanih klinika duga 10 do 12 dana.

U katastrofalnom zemljotresu koji je 12. januara pogodio Haiti poginulo je, kako se procenjuje, 200 hiljada ljudi, dok je pogođeno oko 3 miliona, što je približno jedna trećina ukupnog stanovništva.

XS
SM
MD
LG