Linkovi

Negativna ocena ljudskih prava na Balkanu


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč u svom izveštaju za 2010. godinu dokumentovala je stanje ljudskih prava u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, uključući Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Kako su Glasu Amerike saopštili predstavnici ove organizacije, Crna Gora i Makedonija ovog puta nisu uključene zbog nedostatka sredstava i stručnjaka na terenu.

U izveštaju za Srbiju se ističe da je ta zemlja poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom, ali da vlasti nisu uspele da uhapse najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića.

Tenzije u Preševskoj dolini, kaže se dalje u izveštaju, prerasle su u nasilje u nekoliko navrata u julu, dok prisilno raseljavanje više od 100 Roma iz njihovih domova u Beogradu ukazuje na težak položaj te zajednice u Srbiji. Napredak ka većoj odgovornosti za ratne zločine bio je najsporiji na Kosovu, navodi se u izveštaju Hjuman rajts voča.

Medju ohrabrujućim nagoveštajima su: početak rada pravno-policijske misije Evropske unije, EULEKS-a, i njene aktivnosti u odredjenom broju slučajeva, uključujući i pokretanje istrage o navodnom prebacivanju oko 400 srpskih i drugih zarobljenika OVK u Albaniju 1999. godine. Etničke manjine na Kosovu su i dalje marginalizovane i ranjive.

Broj međuetničkih incidenata nije bio veliki, ali to u većoj meri odražava trend ka segregaciji nego ka integraciji etničkih zajednica, navodi se u izveštaju Hjuman rajts voča.

XS
SM
MD
LG