Linkovi

Đukanović: Ohrabrujuće poruke američke administracije


U okviru zvanične posete Sjedinjenim Državama, crnogorski premijer Milo Djukanović danas je u Centru za transatlantske odnose na univerzitetu Džons Hopkins održao predavanje o evro-atlantskoj integraciji Crne Gore. Djukanović je naglasio da je tokom jučerašnjih susreta sa potpredsjednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom i državnom sekretarkom Hilari Klinton primio veoma ohrabrujuće poruke za Crnu Goru.

Poruka američke administracije crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću bila je jedinstvena-Crna Gora može da računa na punu podršku Sjedinjenih Država na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj Uniji. Vašington, kako je tokom jednosatnog razgovora u Bijeloj kući saopštio potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, cijeni i partnerstvo sa Podgoricom u rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, koja bi mogla da uspore napredak regiona.

„ Mi smo prepoznati kao faktor stabilnosti na Balkanu, prepoznati kao partner. Moja poruka u tim razogovorima je bila da smo spremni da, na tragu onog što su naša dosadašnja partnerska ostvarenja, zajedno sa SAD i EU radimo na zatvaranju preostalih otvorenih pitanja u regionu."


Američki zvaničnici ponudili su pomoć crnogorskim vlastima i za uspostavljanje pravne države, što je preduslov za dalji napredak u evro-atlantskim integracijama.

Čestitala sam premijeru na statusu MAP-a u NATO-u i izrazila spremnost da im pomognem na putu ka punom članstvu ka evroatlantskim institucijama. Ponudila sam i punu podršku za napore za uspostavljane pravne države koju i NATO i EU traže.“

Crna Gora je, kako je premijer naglasio sinoć nakon susreta sa Klintonovom i danas na Džons Hopkins univerzitetu, spremna da ispuni svoje obaveze u pogledu unapređenja vladavine prava.

„Sva društva se suočavaju sa manje višim sličnim izazovima različitog inteziteta. Svjesni smo problema koje imamo i spremni smo veoma odgovorno da ih rješavamo, vjerujući da ćemo našu viziju članstva u NATO-u i Evropskoj uniji ostvariti ne prečicama, već predanim ispunjavanjem standarda koji će nas kvalifikovati za to odabrano društvo“.

Dalje reforme ohrabruje i Helsinška komisija čiji je predsjedavajući, senator iz Merilenda Bendžamin Kardin, zadovoljan dosadašnjim napretkom.

“Veoma smo impresioniran što je tako mlada zemlja postigla toliki napredak kad je riječ o integraciji u Evropsku Uniju i unapređenju demokratije. Kao predsjedavajući Helsinške komisije naročito sam ponosan što se Crna Gora brzo prilagodila svom nezavisnom statusu.”

Sjutrašnjim sastancima sa predsjednikom Svjetske banke Robertom Zelikom i direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Dominikom Štrausom Kanom očekivano će dominirati ekonomska pitanja i eventualni aranžman Crne Gore sa MMF-om. Premijer Đukanović optimista je kada je riječ o prevazilaženju ekonomske krize.

Mogu sa sigurnošću da kažem da smo u ovom trenutku spremniji za razvoj nego 2006. godine kada smo ostvarili nezavisnost. Dinamika obnove našeg rasta, zavisišće od dinamike stabilnosti svjetske ekonomije.“

Đukanović će o konkretnoj saradnji sa američkim kompanijama sjutra razgovarati sa guvernerom savezne države Merilend Martinom O Melijem.


XS
SM
MD
LG