Linkovi

Hilari Klinton kritikuje Kinu  i druge zbog cenzure interenta


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kritikovala je Kinu, Iran i druge zemlje zbog ograničavanja slobode gradjana da izraze svoje ideje na internetu.

Sekretarka Klintonje danas u Vašingtonu rekla da se građanske slobode više ne definišu samo kao mogućnost da gradjani slobodno protestuju protiv svoje vlade na gradskom trgu bez strahovanja od odmazde. Ona je ukazala da su SMS poruke, blogovi i e-mailovi otvorili nove forume za razmenu ideja i kreirali nove mete za cenzuru.

Državna sekretarka je rekla da bi zemlje ili pojedinci koji napadaju internet sajtove trebalo da se suoče sa posledicama i medjunarodnom osudom. Ona je konkretno kritikovala cenzuru interneta u Kini, Iranu, Tunisu, Uzbekistanu, Egiptu i Vijetnamu.

Hilari Klinton je odala priznanje "gradjanima novinarima" u Iranu, koji su objavljivali fotografije i video snimke opozicionih protesta kakvi se nisu pojavili u državnim medijima. Osvrnuvši se na priču o mladoj Iranki ubijenoj tokom prošlogodišnjih protesta, koja je obišla svet, Klinton je rekla da je to bila "digitalna optužba" brutalnosti vlade u Teheranu.


XS
SM
MD
LG