Linkovi

Amerikanci o uspehu Obame posle prve godine


Pre godinu dana na nacionalnom molu u Vašingtonu, u podnožju palate Kongresa, Barak Obama je položio zakletvu na položaj 44. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Na tom istom mestu, upitali smo gradjane šta misle o prvoj godini predsednikovog mandata. Kako izgleda, Amerikance i dalje najviše tišti stanje ekonomije.

- Bio sam malo razočaran, jer sam očekivao više opipljivih rezultata, posebno na planu ekonomije. Nije se mnogo toga desilo. Mislim da ga je ophrvalo previše zadataka i da je daleko lakše predlagati stvari nego sprovoditi ih u delo.

- Mislim da je sve dobro. Predsednik daje sve od sebe.

- Predsednik obavlja posao najbolje što može, uzevši u obzir Kongres.

- Rekao bih da nisam zadovoljan vladinom ekonomskom politikom tokom prve godine njegovog mandata. Tu specifično mislim na vladino izbavljanje finansijskog i poslovnog sektora, koje je sprovedeno i dalje se sprovodi. Takodje mi se ne svidja povećanje obima federalne vlade tokom prve godine predsednikovog mandata. Kao osoba, predsednik je veliki lider i vizionar i verovatno jedan od najboljih oratora u politici od kako je ja pratim. On takodje vrlo dobro predstavlja zemlju u inostranstvu.

Jedan prolaznik, koji nas je pitao odakle smo, ovako je prokomentarisao kada je čuo da smo poreklom iz Srbije, "mislim da ova zemlja duguje Srbiji izvinjenje i kompenzaciju".

- Predsednik Obama je nastavio sa istom politikom. Imamo iste ratove, zapravo čak više njih - treći rat u Pakistanu i četvrti u Jemenu. Ovo je trebalo da bude mirovna administracija. Ne primećujem nikakav mir. A na ekonomskom planu pružanje finansijske pomoći bankama. Kakva je to promena?

- Drago mi je da je ispunio čitavu godinu na položaju. Morao je da se bavi čitavim spektrom gorućih pitanja. Bavio se njima kako je najbolje mogao, jednim po jednim, uz podršku koju je mogao da generiše. Još uvek ga čeka mnogo toga. Mislim da je predan dobrobiti svih gradjana.

- Mislim da je dobro obavljao dužnosti. Bavio se brojnim problemima, uzevši u obzir brojne razmirice u Kongresu izmedju Predstavničkog doma i Senata.

- Brzo je proletela ova godina. Ozbiljno je radio. Morao je da se bavi brojnim pitanjima, koja nije ni očekivao, poput ekonomije. Mislim da je u redu, ni super dobro ni super loše. Sasvim osrednje.

- Sasvim pristojno obavlja posao.

- Na žalost mislim da je skrenuo fokus sa nekih istinskih pitanja, kao što su nova radna mesta i oporavak privrede. Mislim da je to ljudima važnije od nekih drugih pitanja na koja je bio fokusiran.

- Podeljenog sam gledišta. Voleo bih da je bio agresivniji po izvesnom broju liberalnih pitanja. Nije se mnogo bavio pitanjima koja mene interesuju, poput pitanja prava homoseksualaca. Takodje nije bio dovoljno agresivan po pitanju rata. Daleko je bolji govornik. Medjutim, politika mi liči na politiku prethodne administracije. Ali ipak sam optimista. Nadam se da će biti uspešan. Volim ga kao predsednika.

XS
SM
MD
LG