Linkovi

Republikanci  preuzeli senatsko mesto liberalnog demokrate Kenedija


Republikanac Skot Braun odneo je pobedu na specijalnim izborima u severoistočnoj državi Masačusets i time zauzeo mesto u Senatu koje je gotovo pola veka držao nedavno preminuli demokratski senator, Edvard Ted Kenedi.

Njegova pobeda nosi sa sobom velike političke posledice, jer će Braun postati 41. republikanac u Senatu od stotinu mesta i tako omogućiti toj manjinskoj stranci da blokira ili odlaže usvajanje zakonskih predloga koje podržavaju demokrate.

Najveći rizik preti planu za reformu zdravstvenog osiguranja, predloženom od strane predsednika Baraka Obame, protiv koga je Braunvodio kampanju.

Medjutim, novoizabrani senator je danas izjavio za TV mrežu NBC da ne misli da njegova pobeda jednostavno predstavlja sud javnosti o Obaminoj administraciji, kako smatraju mnogi analitičari.

Obama je telefonom pozvao Brauna da mu čestita i obećao da će sa njime saradjivati "na hitnim ekonomskim izazovima" sa kojima su suočene porodice širom zemlje.

Braun je porazio demokratsku kandidatkinju - vrhovnog tužioca države Masačusets, Martu Koukli, sa 52 prema 47 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG