Linkovi

Vašington čeka Crnu Goru u NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se u Bijeloj kući sa potpredsjednikom Sjedinjenih Država, Džozefom Bajdenom. Tokom jednostanog razgovora, Bajden je naglasio da Sjedinjene Države podržavaju integraciju Crne Gore u evroatlantske strukture, naglašavajući da je Podgorica postigla napredak u reformama što je doprinijelo pozivu da se pridruži Akcionom planu za članstvo u NATO-u.

Značajan dio razgovora, u Ruzveltovoj sobi u zapadnom krilu Bijele kuće, bio je posvećen regionalnim pitanjima. Potpredsjednik SAD je kazao da cijeni partnerstvo sa Crnom Gorom u rješavanju otvorenih pitanja koja usporavaju napredak Zapadnog Balkana ka članstvu u NATO i EU. O regionalnoj saradnji i evroatlanskoj integraciji Crne Gore, crnogorski premijer je prethodno razgovarao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja je nakon susreta obećala nastavak podrške Vašingtona članstvu Crne Gore u Alijansi.

Naše partnerstvo je vrlo široko, a nadamo se da će biti šire i jače u budućnosti. Razgovarali smo o nizu tema, a naročito smo se fokusirali na Zapadni Balkan i na doprinos Crne Gore stabilnosti u regionu. Čestitala sam premijeru na statusu MAP-a u NATO-u i izrazila spremnost da im pomognem na putu ka punom članstvu u evroatlantskim institucijama. Ponudila sam i punu podršku za napore za uspostavljane pravne države koju i NATO i EU traže. Takodje se zahvaljujem premijeru na doprinosu Crne Gore medjunarodnim snagama u Avganistanu i slanju vojnika u toj zemlji. Primila sam i poziv da posjetim Crnu Gori i nadam se da ću biti u mogućnosti da to uradim", kazala je sekretarka Klinton.

Želim da zahvalim na izuzetnoj podršci Crnoj Gori u ostvarivanju našeg cilja, a to je članstvo u MAP-u i želim da kažem da smo spremni da ispunimo sve obaveze iz sledećih faza naše integracije i da najavim da će Crna Gora sigurno biti prva sledeća članica NATO-a. Naši ključni izazovi u sledećim fazama reforme su unapredjenje vladavine prava i mi smo apsolutno spremni da tom poslu pristupimo krajnje odgovorno kako bi unaprijedili kvalitet života u Crnoj Gori kako bi brže dostigli svoje evropske i evroatlantske ciljeve. Takodje, spreman sam da i ovom prilikom ponovim, Crna Gora je odgovoran partner i biće i dalje odgovoran partner SAD-a i EU u rješavanju preostalih pitanja na Balkanu, kao i kroz učešće u mirovnim procesima počev od Avganistana. Na samom kraju želim da zahvalim sekretarki Klinton na iskazanoj spremnosti da prihvati poziv i da u nekom pogodnom trenutku u doglednoj budućnosti poseti Crnu Goru", naglasio je Đukanović.

Crnogorski premijer jutros je na Kapitol Hilu razgovarao sa republikanskim senatorima iz Indijani i Arizone Ričardom Lugarom i Džonom Mekejnom, kao i da demokratskim senatorom iz Merilenda i predsjedavajućim Helsinške komisije Bendžaminom Kardinom. Uz ocjenu da je Crna Gora veliki prijatelj Sjedinjenih Država, senator Kardin je na početku sastanka pozdravio posjetu crnogorskoj premijera u kontekstu daljeg poboljšanje odnosa dvije zemlje.

Veoma smo impresioniran što je tako mlada zemlja postigla toliki napredak kad je riječ o integraciji u Evropsku Uniju i unapređenju demokratije. Kao predsjedavajući Helsinške komisije naročito sam ponosan što se Crna Gora brzo prilagodila svom nezavisnom statusu. Radujem se razgovoru o približavanju NATO-u i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa", kazao je senator Kardin.

„Ovo je svakako prilika za rijeeči zahvalnosti za izuzetnu podršku koju svih ovih godina imamo od Sjedinjenih Američiih Država, ali jednako tako i prilika da saopštimo našu partnersku spremnost da zajedno nastavimo da radimo u rješavanju preostalih otvorenih pitanja u našem regionu i da takodje saradjujemo na rješavanju krupnih i globalnih izazova pred kojima se nalazi čitav svet i pred kojim posebne obaveze imaju Sjedinjene Američke Države", istakao je Đukanović.

U saopštenju, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom, Kardin je naveo da vjeruje da je Crna Gora posvećena evroatlanskom putu i da će preduzeti neophodne korake da ostvari taj cilj. Takođe je naglasio da će Helsinška komisija nastaviti da ohrabruje te napore i da je zadovoljna napretkom koji je Crna Gora postigla na planu reformi od proglašenja nezavisnosti, uz nadu da će one biti nastvljene. Senator Kardin i Đukanović razgovarali su i o situaciji u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasivši da njen teritorajlni intergitet mora da bude poštovan. Takođe su naglasilida Sjedinjene Države moraju da ostanu aktivno i šire angažovane u toj zemlji i Zapadnom Balkanu sve dok države u reionu ne budu na jasnom putu ka članstvu u NATO-u i EU.

Đukanović će sjutra, na prestižnom univerzitetu Džons Hopkins održati predavanje o evroatlantskoj integraciji Crne Gore, a u petak ga očekuju važni susreti sa predsjednikom Svjetske Banke Robertom Zelikom i direktorom Međunarodnog Monetarnog Fonda Dominikom Štrausom Kanom, kao i sa guvernerom države Merilend Martinom O'Melijem.

XS
SM
MD
LG