Linkovi

Novi zemljotres uzdrmao Haiti


Snažan zemljotres ponovo je uzdrmao Haiti, tresući zgrade i izazvavši paniku, osam dana pošto je potres od 7 stepeni Rihterove skale odneo na desetine hiljada žrtava i naneo tešku štetu.

Američka geološka uprava saopštila je da je novi potres bio jačine 6,1 stepeni po Rihteru, sa epicentrom 59 kilometara udaljenim od prestonice Port-o-Prensa. Za sada nema izveštaja o mogućoj šteti i žrtvama. Novi potres dogodio se u jeku međunarodnih nastojanja da se pomogne preživelima posle prošlonedeljnog potresa.

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, izjavio je da Sjedinjene Države šalju dodatne brodove za Haiti, uključujući specijalni brod za rasčišćavanje ruševina koje su blokirale luku u prestonici. Te ruševine sprečavaju veće brodove da uplove u luku i istovare neophodne zalihe humanitarne pomoći.

Nekoliko američkih vojnih helikoptera spustilo se juče na teren oko porušene predsedničke palate u Port-o-Prensu, gde su vojnici istovarili humanitarnu pomoć.

Kasnije danas, u Haiti bi trebalo da stigne i jedan sanitetski brod Američke mornarice sa hiljadu bolničkih kreveta. U utorak, dva dečaka sa kritičnim povredama prebačena su helikopterom na taj brod i hitno operisana.

U Njujorku, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je slanje 2 hiljade plavih šlemova i hiljadu i 500 policajaca, koji će se pridružiti hiljadama vojnika svetske organizacije, stacioniranim na Haitiju. Šef mirovnih operacoija UN, Alan Le Roj, rekao je da će dodatni vojnici obezbeđivati konvoje sa humanitarnom pomoći.

Spasilački i humanitarni timovi iz čitavog sveta pomažu narodu Haitija, ali operacije pružanja pomoći otežavaju brojni problemi kao što su neprohodni putevi, birokratska konfuzija i raspad lokalnog sistema vlasti. Međutim, funkcioneri Ujedinjenih nacija kažu da ta nastojanja napreduju uprkos problemima.

Spasilačke ekipe spasle su 90 zatrpanih ljudi, uključujući jednu ženu koja je u utorak izvučena iz ruševina nedelju dana posle zemljotresa.

Funkcioneri procenjuju da je u potresu poginulo oko 200 hiljada ljudi dok je oko tri miliona pogođeno posledicama, što je gotovo trećina stanovništva Haitija. Haićanske vlasti kažu da je u masovnim grobnicama sahranjeno 75 hiljada leševa. Preživeli sada žive u sklepanim logorima po ulicama koje su zasutem ruševinama i leševima u stanju raspadanja. Lekari se upinju da sa ograničenim sredstvima pruže pomoć hiljadama povređenih. Takođe ima izveštaja o rasprostranjenim pljačkama i nasilju.

XS
SM
MD
LG