Linkovi

SAD iz aviona dostavljaju pomoć Haitiju


Američka vojska počela je da padobranima dostavlja preko potrebne zalihe hrane i vode preživelima nakon zemljotresa na Haitiju, u nastojanju da se zaobiđu zagušenje na aerodromu i druge prepreke u isporuci.

Jedan avion američkih vazduhoplovnih snaga izbacio je preko 14 hiljada obroka suve hrane i 15 hiljada litara vode u oblast severno od glavnog grada Port-o-Prensa. Bila je to prva dostava pomoći tog tipa od strane američke vojske, od kako je razorni zemljotres pre nedelju dana pogodio Haiti.

Američki odbrambeni funkcioneri ranije su isključivali mogućnost dostave zaliha padobranima, rekavši da bi to samo uzrokovalo haos među preživelima i potencijalno dovelo do nemira. Međutim, vojska navodi da je od tada osigurala bezbednost u nekim oblastima za takvu vrstu operacije.

Takođe danas, američki vojnici su se helikopterom spustili na teren oko srušene predsedničke palate kako bi dostavili pomoć ljudima u toj oblasti. Ostatak međunarodne zajednice takođe ubrzava nastojanja na dostavi pomoći Haitiju.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas, prema očekivanjima, odobriti zahtev za slanje još 3.500 pripadnika vojske i policije, kako bi se uključili u operacije uspostavljanja reda u toj karipskoj državi.

XS
SM
MD
LG