Linkovi

Sukobi u avganistanskoj prestonici


U najnovijem pokušaju da pojačaju nasilje u Avganistanu, pripadnici Talibana su danas usred dana izveli u prestonici bezobziran napad, u vreme kada se očekivalo da ministri izabrani u novu vladu polože zakletvu na položaj. Napadači i bombaši samoubice su napali vladine zgrade i prodajni centar. Avganistanska vojska je uzvratila i – eksplozije i žestoka vatra iz automatskog oružja su satima odjekivale prestoničkim ulicama. Najmanje četiri osobe i jedno dete su poginuli, a ranjeno je najmanje 38 civila i pripadnika vojnih snaga.

Centar Kabula je danas ličio na ratnu zonu. Jutros u 9 i 45, izbio je žestok sukob vatrenim oružjem, koji je trajao najmanje tri sata... dopunjen sa još najmanje pet eksplozija u samom srcu prestonice. Bio je to bezobziran i dobro usaglašen napad koji je prema sopstvenim tvrdnjama organizovao Taliban. Ekstremisti tvrde da su poslali 20 boraca - od kojih su pojedini bili opremljeni prslucima sa eksplozivom - u napad na važne državne objekte u centru grada. Među njima su predsednička palata, ministarstva finansija i pravosuđa, kao i obližnji prodajni centar. U unakrsnoj vatri se našao i hotel „Serena“, koji je već bio meta napada, jer u njemu često odsedaju stranci i političari iz inostranstva. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je odmah osudio nasilje.

Taliban je uputio jasnu poruku vladi – možemo da vas napadnemo kada i gde hoćemo, da bismo destabilizovali i poremetili avganistansku demokratiju.

Oni su bezobzirni. Ljudi koji ovo rade neće preživeti napad i svakako neće uspeti. Međutim, mi ovu vrstu stvari možemo redovno da očekujemo. To je ono što je Taliban“, kazao je specijalni američki izaslanik za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk.

Više od dve stotine pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga je učestvovalo u borbi sa ekstremistima. Pokušavajući da obezbede celo područje, oni su ubili najmanje 10 napadača.


XS
SM
MD
LG