Linkovi

Kameronu Zlatni globus za režiju i najbolju dramu


Sezona filmskih nagrada i zvanično je počela sinoćnjom dodelom priznanja holivudskih stranih medija. Uprkos kiši, filmske zvezde okupile su se na tradicionalnoj 67. dodeli Zlatnih globusa, a pored uobičajenih balskih haljina i slavljeničkog raspoloženja, u centru pažnje bila je i situacija na Haitiju.

Trodimenzionalna akciona avantura "Avatar" osvojila je dve velike nagrade na dodeli Zlatnih globusa, priznanja za najbolju film u kategoriji drame i najboljeg reditelja – Džejmsa Kamerona.

"Imamo najbolji posao na svetu, pravimo zabavu za globalnu publiku", rekao je Kameron.

Najbolji film u kategoriji komedije je "The Hangover", priča o momcima na izletu u Las Vegasu, koji pođe naopako. I "Avatar" i "The Hangover" mogli bi da prosperiraju u konkurenciji za Oskara za najbolji film.

Meril Strip je takođe ojačala šanse za novog Oskara, dobivši Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu zahvaljujući portretu TV kuvarice Džulije Čajld u ostvarenju "Džuli i Džulija".

"U svojoj dugoj karijeri igrala sam toliko izuzetnih žena da me često greškom doživljavaju kao takvu", rekla je Meril Strip.

Na Beverli Hilsu nije međutim bilo sve u znaku slavlja. Mnoge zvezde nosile su žute, plave i crvene mašnice u znak podrške žrtvama zemljotresa na Haitiju.

"U sred svega ovoga, ne zaboravite da se uključite i pružite podršku narodu Haitija", podsetila je Megi Džilehal.

Zvezde takođe nisu oklevale da kritikuju TV mrežu NBC jer je šou Džeja Lenoa prebacila u vreme obično rezervisano za TV serije. NBC se predomislio i ukida tu praksu, ali opet ...

"NBC, prilično ste u sosu trenutno", našalila se Džulija Roberts, a Tom Henks dodao:

"NBC je javio da će kiša padati u deset, ali su je pomerili za 11:30".

Bila je to jasna aluzija na dramu koja traje već više od nedelju dana, a tiče se promene večernje programske šeme na TV mreži NBC, prema kojoj bi Džej Leno trebalo da se vrati u svoj raniji termin od 11:30 uveče, a Konan O'Brajen pomeri pola sata kasnije.

Voditelj dodele Zlatnih globusa, komičar Riki Džervejs bio je šarmantan i duhovit, a pobrinuo se i da svi budu svesni da je još pre Stiva Karela on bio menadžer kancelarije u originalnoj BBC seriji.

"Briljantan je, zar ne, Stiv Karel. Izuzetan je kao nespretni šef. Odakle li samo dobija ideje", upitao je Džervejs, izazivajući gromoglasni smeh prisutnih i preteće grimase Stiva Karela.

A sada je vreme da na kalendarima zaokružimo 7. mart, za kada je zakazana 82. dodela Oskara.

XS
SM
MD
LG