Linkovi

Napreduje dostava pomoći Haitiju


Ministar inostranih poslova Haitija saopštio je da je do sada iz ruševina izvučeno 70 hiljada tijela žrtava prošlonedjeljnog katastrofalnog zemljotresa. Lideri te zemlje navodno očekuju da broj poginulih bude veći od 100 hiljada. Spasilačke operacije se međutim nastavljaju, dok pomoć polako pristiže.

Spasilačke ekipe uspjele su da izvuku Nazera, koji je pet dana bio zarobljen u ruševinama, bez hrane i vode, okružen smrću i očajem. Šestogodišnji dječak, čija je jedina povreda slomljeni prednji zub, međutim kaže da se osjeća dobro. Ovo je još jedan uspjeh spasilaca iz Majamija.

“Pojedini ljudi su povrijeđeni, bez hrane i vode i njihove šanse da prežive su manje. Neki su međutim nepovrijeđeni, tako da pokušavamo sve to da koordinišemo, što predstavlja izazov za nas”, kaže jedan od njih.

Do sada je spaseno najmanje 67 ljudi. Haićani međutim i dalje umiru na ulicama Port-o-Prensa. Prema nekim procjenama, broj žrtava bi mogao da premaši 100 hiljada. Povrijeđenima u katastrofanom zemljotresu i dalje je potrebna hitna medicinska pomoć, koju su neki potražili u susjednoj Dominikanskoj republici.

I dok pristižu vojnici, ljekari i humanitarni radnici, stotine hiljada Haićana nemaju hranu i vodu. I to je najveći izazov - kako dopremiti pomoć do onih kojima je najpotrebnija. U prijestonicu je danas doputovao i bivši američki predsjednik Bil Klinton, inače izaslanik Ujedinjenih nacija za Haiti, koji je donio dodatnu, prijeko potrebnu pomoć.

Nadležni iz organizacije Lekari bez granica na Haitiju danas su protestovali zbog toga što su dva njihova aviona sa medicinskim ekipama i lekovima skrenuta u susednu Dominikansku Republiku. Navodi se da su time usporene njihove hirurške intervencije i amputacije. Svetski program hrane danas planira da u okolini prestonice podeli sledovanja hrane za 95 hiljada ljudi. U Njujorku, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je zatražio od Saveta bezbednosti da uputi još tri i po hiljade vojnika i policajaca na Haiti.

XS
SM
MD
LG