Linkovi

Predsednički izbori u Ukrajini, drugi krug neizbežan


Ukrajinci su danas glasali za novog predsednika na izborima koji su ključni za odnose zvaničnog Kijeva sa Rusijom i Evropom.

Glasači su izašli na birališta širom zemlje, dok ankete javnog mnjenja ukazuju da je u vođstvu bivši premijer Viktor Janukovič, pro-ruski kandidat koji je 2004. optužen za nameštanje izbora. Pro-zapadno orijentisana Julija Timošenko, sadašnja predsednica Vlade je odmah iza njega. Takođe pro-zapadno nastrojeni predsednik, Viktor Juščenko, koji je došao na vlast 2004. godine, zaostaje mnogo u poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, i veruje se da neće biti u konkurenciji za reizbor. Međutim, ne očekuje se ni da Janukovič, ni Julija Timošenko danas osvoje većinu glasova, tako da će se njih dvoje - po svemu sudeći - suočiti u drugom krugu izbora 7. februara.

Janukovič je prvobitno proglašen pobednikom predsedničkih izbora 2004, ali su demonstranti tvrdili da su izbori bili pokradeni, pa je Vrhovni sud Ukrajine potom naredio novo glasanje na kojem je pobedio Viktor Juščenko. Današnje glasanje na kojem su birači mogli da se odluče za jednog od 18 kandidata, bilo je prvo od takozvane "Narandžaste revolucije", odnosno masovnih uličnih protesta 2004. godine.

XS
SM
MD
LG