Linkovi

Ban: Haitiju potrebna međunarodna podrška bez presedana


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da je Haitiju potrebna "međunarodna podrška bez presedana" zbog ogromne štete i razaranja uzrokovanog velikim zemljotresom, koji se dogodio početkom nedelje.

Ban je otputovao na Haiti da bi nadgledao dostavu pomoći za - kako se izrazio - "jednu od najozbiljnijih humanitarnih kriza poslednjih decenija". On je istakao da su prioriteti Ujedinjenih nacija, koordinacija humanitarnih nastojanja, pružanje hitne humanitarne pomoći i spasavanje što je moguće više života.

Haićanski zvaničnici objavili su da je oko 40 hiljada tela sahranjeno u masovnim grobnicama i predviđaju da bi broj mrtvih mogao da dostigne čak 200 hiljada. Međunarodni humanitarni radnici nastoje da dostave očajnički potrebnu vodu i medicinske zalihe Haićanima, pet dana posle zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove skale.

Američki general-pukovnik Ken Kin, jedan od najviših komandanata koji nadgledaju napore za dostavu pomoći toj grupi, kaže da se radnici za prebacivanje materijala oslanjaju na helikoptere, jer su putevi teško oštećeni. Neki preživeli su juče peške počeli da napuštaju razoreni glavni grad Por-o-Prens, dok stižu izveštaji da je prestonicu zahvatio talas nasilja i pljački.

XS
SM
MD
LG