Linkovi

Funkcioneri nastoje da ubrzaju dostavu pomoći Haitiju


Humanitarni radnici na Haitiju nastoje danonoćno da dostave preko potrebnu hranu, vodu i medicinske potrepštine preživelima u katastrofalnom zemljotresu, koji je pogodio prestonicu Port-o-Prens i okolinu.

Posebnim sporazumom Haiti je prepustio Sjedinjenim Državama kontrolu nad aerodromom u prestonici, na koji stiže veći deo pomoći.

Međutim, četiri dana pošto je prestonica Haitija sravnjena sa zemljom, ta nastojanja se odvijaju sporo zbog zagušenja na aerodromu, uništenih puteva i ograničenih sredstava transporta.

Humanitarni radnici iz čitavog sveta nalaze se u Haiti da bi pružili pomoć, ali istovremeno izveštavaju da je strpljenje stanovnika na izmaku i da bi situacija mogla da se pretvori u haos i anarhiju ako pomoć uskoro ne bude počela da stiže.

Očekuje se da će američka državna sekretarka Hilari Klinton danas doputovati na aerodrom u Port-o-Prensu gde će se susresti sa haićanskim predsednikom Reneom Prevalom i drugim funkcionerima, kao i sa članovima tima američke vlade koji su ranije doputovali na Haiti.

Sutra bi Haiti trebalo da poseti i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun.

Haićanske vlasti kažu da je do sada oko 40 hiljada leševa sahranjeno u masovnim grobnicama i predviđaju da bi ukupan broj žrtava moga da iznosi čak 200 hiljada.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majkl Malen, rekao je da će do ponedeljka u Haitiju ili na brodovima u blizini biti do 10 hiljada američkih vojnika, koji će pomagati u dostavljanju pomoći. Američki nosač aviona Karl Vinson, na kome se nalazi 19 helikoptera, ukotvljen je juče kraj obala Haitija kako bi služio kao ploveći aerodrom.

Juče, u Vašingtonu, predstavnik Stejt departmenta Pi Džej Krouli rekao je da je luka u Port-o-Prensu uništena, što će predstavljati problem za sva dugoročna nastojanja na obnovi zemlje.


XS
SM
MD
LG