Linkovi

Britanski detektivi otkrivaju zakopano blago


Detektovanje metala je veoma popularan hobi u Britaniji, koja ima klubove detektiva sa detektorima širom zemlje. Samo protekle godine, otkriveno je blago velike finansijske i arheološke vrednosti.

Rodžer Minti je pre nekoliko godina naišao na pravo bogatstvo u jugoistočnom delu Engleske, gde je otkrio blago od šest hiljada zlatnika i srebrnjaka. Minti je tada zaradio oko četvrt miliona dolara.

Izučavanje pronađenog kovanog novac iz 14. i 15. veka, doprinelo je potpunijem sagledavanju tog istorijskog perioda.

"Na njima možete da vidite brod i kralja. To su simboli po kojima svi pamte, čak i naši neprijatelji, da je Engleska nekada bila velika sila", kaže Minti.

On je otkrio kovani novac na jednom gradilištu, na kojem se sada nalazi kuća i svestan je da je našao to blago pukom srećom.

"Nikada više neću moći da nađem tako nešto, ali to ne znači da ću odustati od traganja sa detektorom, jer to ne radim zbog slave i novca, nego zato što me interesuje", objašnjava Minti.

Dok detektorom pretražuje tlo, Minti se nada da će čuti alarm aparata. Kada se detektor oglasi, Minti počinje da kopa.

Detektori metala su veoma popularni i klubovi tragača sa detektorima postoje širom Britanije. Mnogi od njih su našli zakopano blago.

"Stefordšir hord", u prevodu "Riznica iz Stefordšira", predstavlja najveću zbirku anglosaksonskih umetničkih predmeta u Britanskom muzeju u Londonu. Ti predmeti iz osmog veka, pronađeni su prošle godine u Stefordširu, u Engleskoj, kaže Majkl Luis, zamenik direktora odeljenja za pokretne antikvitete i riznicu.

"Tu je mnogo zlata i srebra, sitnica i drangulija, uglavnom ratne opreme, kao što su opasači za mačeve i slično. Neverovatan pronalazak", kaže on.

Stručnjaci kažu da takvi predmeti, očišćeni i proučeni, mogu potpuno da promene znanje o nekom istorijskom periodu.

Teri Herbert je otkrio pomenuto nalazište u Stefordširu. On će podeliti nagradu od pet miliona i 250.000 dolara sa vlasnikom zemlje na kojoj je blago otkriveno.

"Bilo je mnogo zabavnije od dobitka na lutriji. Takvih stvari još ima pod zemljom. Postoji li bilo šta bolje od toga", pita se Teri.

Kada je Herbert prijavio svoje otkriće vlastima, arheolozi su pozvani da iskopaju blago. Majkl Luis iz Britanskog muzeja u Londonu, kaže da su tragači sa detektorima oktrili mnoga arheološka nalazišta i da među njima i istoričarima postoji vrlo dobra saradnja.

"Prošao je period konfrontacije između tragača i arheologa. Sada nastojimo da sarađujemo i iskoristimo njihovo znanje u arheološke svrhe", priča Luis.

Na terenu, Rodžer Minti i dalje traži blago. On kaže da je oko 60 odsto stvari koje pronalazi bezvredno. Ostalo možda čini kovani novac iz savremenijeg perioda, od metala koji bi mogao da se reciklira, ali on za to nije zainteresovan.

"Ovim se bavim jer je uzbudljivo, nikada ne znam šta bi sledeće moglo da se pronađe", zaključuje Minti.

Sledeće otkriće bi mogla da bude prava riznica. Ali, iako kaže da veliko blago može da se otkrije samo jednom u životu, Minti ne prestaje da traga za njim.

XS
SM
MD
LG