Linkovi

Antidepresivi deluju u zavisnosti od stepena oboljenja


Antidepresivi se uglavnom koriste za ublažavanje patnje. Medjutim, posle ponovnog razmatranja ranijih studija, istraživači na univerzitetu Pensilvanije možda su naišli na nešto što bi moglo da promeni način na koji se antidepresivi prepisuju.

Naučnici su proverili podatke iz ranijih studija o dve vrste antidepresiva, koje su obuhvatile pacijente sa ozbiljnim, umerenim i blagim oblikom depresije. Nekima od njih dati su antidepresivi dok su drugi primili šećernu pilulu. Džej Fornjur je vodeći autor studije.

"Ustanovili smo da za pacijente sa blažim stepenom bolesti, lekovi nisu učinili mnogo više nego što je učinio placebo. Kod pacijenata sa težim simptomima, lekovi su imali veoma dobar efekat", kaže vodeći autor studije, Džej Fornjur.

Lekari su bili oštro podeljeni u vezi sa načinom tretiranja pacijenata sa manje ozbiljnim simptomima depresije. U studiji nisu navedene preporuke za tretman ali postoje neke naznake. Psihijatar Stjuart Sotski sproveo je jednu od studija koje su obuhvaćene izveštajem.

"Nadam se da će studije kao što je ova pomoći da se skrene pažnja lekarima, stažistima i studentima medicine da je nivo težine bolesti veoma važan faktor koji treba imati u vidu prilikom planiranja tretmana", kaže Sotski.

On dodaje da neki pacijenti sa umerenom depresijom mogu i dalje da imaju dobrobit od antidepresiva, ali da je njegova studija pokazala da mnogima mogu takodje da pomognu vežbanje, terapija razgovorom ili grupe za podršku.

"I ako ne reaguju na antidepresive, dobra vest je da postoje drugi delotvorni tretmani koji bi mogli da pomognu", poručuje Sotski.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG