Linkovi

Levica u SAD kritična prema Obami


Najnovije ankete pokazuju da je Ronald Regan jedini američki predsednik koji je uživao veću podršku javnosti od Baraka Obame na početku druge godine mandata. Uprkos tome, mnoge ranije pristalice – medju njima i liberalne demokrate – kritikuju predsednika. Zašto se to dešava i kako bi takvo stanje moglo da utiče na srednjoročne kongresne izbore u novembru.

Kad je Barak Obama izabran za predsednika, liberalne demokrate su čvrsto stajale iza njega. Oni su verovali da ih čovek, kojeg je jedan časopis nazvao najliberalnijim senatorom, neće razočarati. Sada više nisu sigurni u to.

Ričard Tramka je na čelu najvećeg američkog radničkog sindikata AFL–CIO. U nedavno održanom govoru Tramka je više puta kritikovao, kako on to vidi, nedostatak osećanja hitnosti kod Obame.

"Sada nam je, više nego ikada ranije, potrebna smelost i jasnoća koju smo videli u našem predsedniku tokom kampanje 2008. godine, kada je opisao razmere ekonomskih problema sa kojima je suočena nacija. Ovo je momenat koji zahteva političku hrabrost – ali ona nije prisutna u većoj meri. Predsednik Obama je rekao u svom inauguralnom govoru: stanje ekonomije poziva na akciju, smelu i hitnu, i mi ćemo delovati – ne samo u cilju otvaranja novih radnih mesta, već i polaganja osnove za rast. Sada je vreme da predsednik ispuni ta obećanja", kaže Tramka.

Politički analitičari navode da je predsednik Obama suočen sa mnogim teškim pitanjima koja ne mogu lako da se reše - dva rata, reforma zdravstvene zaštite i stopa nezaposlenosti koja je dostigla najviši nivo u poslednjih 26 godina.

Najnovija Galupova anketa pokazuje da je samo Ronald Regan uživao veću popularnost od predsednika Obame na početku druge godine svog mandata.

Dugogodišnji aktivista za gradjanska prava, Džulijan Bond kaže da liberali poput njega nikada nisu zadovoljni.

"Mislim da neki od njih imaju nerealna očekivanja. Izabraćemo ovog čoveka i zemlja će biti magično transformisana, daleko bolja za nekoliko dana. Niko nije zbilja mogao da očekuje tako nešto", smatra Bond.

Neki brinu da će se nezadovoljstvo predsednikom odraziti na kongresne izbore kasnije ove godine. Već nekoliko ključnih demokrata najavilo je da napušta položaje u Senatu. Kritičari smatraju da će naredni meseci biti ključni za Obamu da pokaže jaču rukovodeću ulogu i obezbedi da demokratska stranka zadrži kontrolu u Kongresu.

"Administracija još uvek misli da će 2010. biti uspešna. Presuda o tome će biti doneta kada budemo videli kako će demokrate proći na srednjoročnim izborima. Sada stvari ne izgledaju dobro, ali pred nama je još dug put", ocenjuje Ken Volš, dopisnik magazina "US News and World report" iz Bele kuće.

Kako ukazuje anketa Galupa, predsednik Obama uživa poverenje 50 odsto ispitanika, što je daleko manje od 68 odsto neposredno nakon izbora. Galup ističe da brzina kojom Obamina popularnost opada predstavlja upozorenje da bi on uskoro mogao da izgubi podršku većine.

XS
SM
MD
LG