Linkovi

Srbija povukla ambasadora iz Podgorice


Srbija je uputila oštar demarš crnogorskom predstavniku u Beogradu nakon odluke te države da uspostavi diplomatske odnose sa kosovskim vlastima u Prištini.

Šef srpske diplomatije, Vuk Jeremić pozvao je ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca na hitne konsultacije. Iz Jeremićevog kabineta izdato je saopštenje u kome se ističe da je ovim činom Crna Gora narušila regionalnu stabilnost i otežala uspostavljanje najboljih odnosa među susedima što je Srbiji prioritet.

Predstavnici većine parlamentarnih stranka ocenili su da će ova odluka negativno uticati na bilateralne odnose Crne Gore i Srbije, ali niko nije iznenađen odlukom crnogorskih vlasti.

Socijalisti smatraju da je Podgorica napravila korak unazad u bilateralnim odnosima i da je "definisala nizak stepen vizije o spoljnopolitičkim prioritetima".

Iz Nove Srbije su poručili da Srbija ima previše poverenja u svoje susede dok u LDP-u i partijama manjina ocenjuju da je potez Podgorice "logična posledica" prethodne odluke o priznavanju Kosova kao nezavisne drzave.

XS
SM
MD
LG