Linkovi

CG i Kosovo uspostavili diplomatske odnose


Crna Gora i Kosovo danas su uspostavili diplomatske odnose razmjenom pisama ministara inostranih poslova Milana Roćena i Skendera Hisenija. Ipak, nije došlo do razmjene ambasadora, a taj potez će uslijediti tek kada Kosovo riješi pitanje crnogorske nacionalne zajednice.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je u pismu Hiseniju istakao da potpuno dijeli mišljenje svog kolege da odnosi između Crne Gore i Kosova imaju dobru perspektivu. On je naglasio da Crna Gora veoma cijeni to što je Hiseni u pismu istakao da vlasti Kosova imaju razumijevanja za potrebe članova crnogorske zajednice i izrazio očekivanje da će ‘’njihov položaj biti riješen na trajnoj osnovi u okviru pravnog sistema Kosova, istovremeno sa pripremama za razmjenu diplomatskog osoblja". Roćen je potencirao da će to doprinijeti ‘’boljem međusobnom povjerenju i tradicionalnom uvažavanju koje njeguju dva prijateljska naroda, u interesu zajedničkog dobra, jačanja regionalne stabilnosti i bržeg dostizanja zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva’’.

Podsjetimo: u crnogorskoj javnosti oko Nove godine bilo je mnogo nagađanja o tome postoji li sukob u crnogorskom državnom vrhu u vezi sa dinamikom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, posebno nakon intervjua predsjednika Vujanovića Glasu Amerike kada je rekao da najprije treba riješiti status crnogorske manjine na Kosovu i pitanje povratka izbjeglica. No, premijer Đukanović, naglašavajući da uvažava Vujanovićeve razloge, dao je prednost regionalnoj saradnji. Ipak, saznajemo da je u dopisu kosovskoj strani navedeno da do ''razmjene diplomatskog osoblja neće doći u ovoj fazi", odnosno ''dok ne bude riješeno pitanje položaja crnogorske nacionalne manjine na Kosovu". Predsjednik Crne Gore danas je ponovio je da neće ''potpisivati akte razmjene ambasadora dok crnogorska nacionalna zajednica normativno jasno ne bude priznata za manjinu i ne bude joj obezbijedjeno autentično predstavljanje u vlasti Kosova“

Reagovala je i opozicija. Funkcioner SNP-a Predrag Bulatović tvrdi da su Đukanović Roćen ovim potezom pokazali da ne uvažavaju stavove predsjednika Vujanovića i potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića. Kažu da je crnogorska vlast, uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Kosovom, još jednom prekršila volju građana. Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić tvrdi kako je ‘’uspostavljenje diplomatskih odnosa između Crne Gore i takozvane države Kosovo osveta organizovanog kriminala državi Srbiji i ukupnom srpskom narodu’’. Za Liberalnu partiju u pitanju je očekivan i neminovan potez koji će doprinijeti konačnom rješavanju statusa Crnogoraca na Kosovu. Odluku su pozdravile i nacionalne albanske stranke. Analitičari vjeruju da će se uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom pozitivno odraziti na proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i NATO.



XS
SM
MD
LG