Linkovi

SAD će protestovati zbog incidenta sa Guglom


Sjedinjene Države su saopštile da će sledeće nedelje kod kineskih zvaničnika uložiti zvaničan protest zbog sajber napada na elektronsku poštu internet pretraživača Gugl u Kini.

Portparol Državnog sekretarijata Pi Džej Krouli izjavio je da će Vašington zahtevati objašnjenje o tome kako je došlo do hakerskih napada na elektronske račune kineskih aktivista za ljudska prava. Gugl je juče saopštio da bi zbog tih napada mogao da se povuče iz Kine i prestao je da cenzuriše internet pretragu na šta je ranije pristao u dogovoru sa kineskom vladom.

U medjuvremenu, šef kineske diplomatije Jang Djieči je posle razgovora sa nemačkim kolegom, Gvidom Vesterveleom, izjavio da Kina mora da očuva stabilnost i, kako se izrazio - mentalno i fizičko zdravlje svojih gradjana. Kineska vlada je juče saopštila da ima otvorenu politiku u pogledu interneta, ali nije nagovestila da će ublažiti kontrolu. Šef nemačke diplomatije Vestervele rekao je da je pokrenuo pitanje sloboda na internetu sa svojim domaćinima i da je zatražio od kineskih vlasti da ga informišu o razvoju dogadjaja u slučaju Gugl.

XS
SM
MD
LG