Linkovi

Volker: Podržati zagovornike integracije Srbije


Povodom pokretanja inicijative za raspisivanje referenduma o pristupanju Srbije NATO-u, razgovarali smo sa bivšim amerčkim ambasadorom pri zapadnom savezu, Kurtom Volkerom. Volker kaže da tu inicijativu pokreću ličnosti koje su i dalje okupirane prošlošću.

„Pre svega ideja da NATO predstavlja bilo kakvu pretnju, opasnost ili da na neki način deli Evropu, istorijski je netačna. NATO je u suštini mehanizam demokratskih zemalja sa uspešnim tržišnim ekonomijama, koje veruju da je potrebno ostvariti bezbednost za sve nas u široj evroatlantskoj zajednici i u tome svi učestvujemo. NATO je takođe struktura, koja je otvorena za sve. Ne postoje vrata koja su zatvorena za neke zemlje. Naprotiv, NATO uvek ističe da svako ko želi može da se priključi. Uspeh Evrope posle Drugog svetskog rata, u stvari predstavlja uspešno prevazilaženje teškoća iz prošlosti, kao što su Francuska i Nemačka prevazišle svoja istorijska trvenja ili pad Berlinskog zida kojim je okončana podela između Srednje i Zapadne Evrope. Smatram da Balkan treba takođe da bude deo tog procesa. Treba prevazići entičku netrpeljivost i okrenuti se demokratskim strukturama i tržišnoj ekonomiji kao najboljem putu do dobrobiti svih naroda, bilo da je reč o Srbima, Albancima, Bošnjacima ili Hrvatima. Srbija bi trebalo da predvodi taj proces, jer bi imala najveću korist od stabilnog, naprednog i prosperitetnog Zapadnog Balkana."

Upitan šta bi se dogodilo ako Beograd odbije pozive za pridruživanje NATO savezu, Volker je odgovorio:

„U Srbiji traje debata o tom pitanju. Videli smo konferenciju za štampu i neke istaknute ljude, ali ja ne smatram da je debata o NATO-u okončana u Srbiji. Postoji veliki broj ljudi koji veruju da Srbiji tek predstoje najbolje godine kada bude postala deo Evropske unije, NATO-a i uspešnog područja Zapadnog Balkana. Smatram da treba da sarađujemo i pružimo podršku onima koji imaju takvu širu viziju.“

Ambasador Volker je dodao da je od formalnog članstva u NATO-u važnija orijentacija zemlje ka demokratskom razvoju i ekonomskom napretku, koja prirodno vodi ka integraciji u evroatlantske institucije.

XS
SM
MD
LG