Linkovi

SAD: Plan za otvaranje miliona radnih mesta


Najveća američka poslovna federacija pozvala je vladine zvaničnike, poslovne i sindikalne lidere da se ujedine oko ambicioznog cilja otvaranja 20 miliona radnih mjesta tokom naredne decenije. Predsjednik Privredne komore Tomas Donahju, u godišnjem govoru o stanju američkog biznisa, naveo je da postoje ohrabrujući nagovještaji za američke kompanije u ovoj godini, naglašavajući međutim da je nesigurnost najveća prepreka razvoju.

Uprkos nagovještajima o postepenom privrednom oporavku, situacija na tržištu rada je i dalje nepovoljna. Stopa nezaposlenosti zadržala se na 10 odsto, nakon što je prošlog mjeseca ukinuto još 85 hiljada radnih mjesta. Predsjednik američke Privredne komore Tomas Donahju smatra je da je razlog očigledan - velika i mala preduzeća, zbog nesigurne situacije, nerado zapošljavaju nove radnike.

"Da ste na njihovom mjestu, da li biste žurili sa novim investicijama i zapošljavanjem? Ili biste čekali da stvari budu malo jasnije i da preovlada zdrav razum.”

Donahju je u godišnjem govoru o stanju američkog biznisa predstavio, kako je naveo, ostvariv plan za otvaranje 20 miliona radnih mjesta u narednih deset godina. Plan od pet tačaka obuhvata povećanje izvoza američkih proizvoda širom svijeta, obnovu infrastukture i zadržavanje poreza na postojećem nivou. Predsjednik Privredne komore smatra da bi uvođenje novih poreza dalje usporilo ekonomski rast ili dovelo do novog pada.

"Kongres, administracija i savezne države, moraju da shvate da naša slaba privreda jednostavno ne bi mogla da izdrži nove poreze, propise i naloge o kojima se trenutno raspravlja. To je siguran put do povratka recesije ili još gore."

Donahju je naročito oštro kritikovao prijedlog Bijele kuće da se oporezuju bankarske transakcije kako bi se povratio dio novca, koji je pozajmljen bankama. On smatra da je riječ o lošoj ideji, zato što bi troškove snosili klijenti.

"Postoji veliki broj nepredvidivih okolnosti kada pokušavate da ograničite ekonomski sistem zarad političkih ciljeva. To je loša ideja. Srećom, to će morati da odobri Kongres.”

Predsjednik američke Privredne komore obratio se javnosti dok se predsjednik Barak Obama priprema za svoj prvi govor o stanju nacija, a Kongres razmatra nove mjere za podsticanje otvaranja radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG