Linkovi

Sjedinjene Države i UN obećavaju pomoć Haitiju


Funkcioneri Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija obećavaju podršku Haitiju, nakon zemljotresa koji je razorio Port o Prens, glavni grad te siromašne ostrvske karipske zemlje.

Američki predsednik Barak Obama kaže da Sjedinjene Države budno prate situaciju i da su spremne da pomognu narodu Haitija.

Bivši predsednik Haitija, Žan Bertand Aristid, koji živi u izgnanstvu u Južnoafričkoj republici, izjavio je da stoji uz narod Haitija. Rekao je da tragedija navodi sve ljude da se uzdignu na najviši nivo ljudskog saosećanja i solidarnosti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je trenutno na Havajima, izjavila je da će Sjedinjene Države pružiti civilnu i vojnu, kao i humanitarnu pomoć Haitiju.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun, rekao je da će Ujedinjene nacije hitno izdvojiti 10 miliona dolara za humanitarnu pomoć. On je apelovao za pomoć zemalja članica, rekavši da će biti neophodni „veliki humanitarni napori“.

Agencija Sjedinjenih Država za medjunarodni razvoj je poslala tim za pružanje hitne pomoći sa psima tragačima i spasiocima, kao i 48 tona opreme za spasavanje.

Inter američka banka za razvoj je saopštila da će hitno odobriti Haitiju pomoć u vrednosti od 200 hiljada dolara. Ta sredstva će biti upotrebljena za hranu, vodu, lekove i privremeni smeštaj za žrtve masivnog zemljotresa.

Humanitarna grupa Oksfam je saopštila da njen tim za vanredne situacije u Latinskoj Americi ima sedište na Haitiju i da je dobro pripremljen, jer u Port o Prensu raspolaže sa timovima lekara, kao i stručnjaka za vodu i sanitaciju. Oksfam navodi da se priprema da pošalje hitne zalihe što je pre moguće u Panamu.

U Vatikanu, Papa Benedikt je takodje uputio apel za veću medjunarodnu humanitarnu pomoć.


XS
SM
MD
LG