Linkovi

Oštre kritike isplate bonusa bankarima u SAD


Predsjednik Barak Obama razmatra uvođenje posebne provizije koja bi pomogla vladi da povrati dio novca poreskih obveznika, koji je pozajmljen bankama. Taj potez bi mogao da dobije veliki podršku u trenutku kada su banke najavile isplaćivanje bonusa koji su, prema ocjenama pojedinih kritičara, pretjerani.

U Sjedinjenim Državama je počeo period isplaćivanja bonusa zaposlenima u bankama na Vol Stritu, među kojima su i one koje su dobile vladine pozajmice.

Mislim da se nikada ne može precijeniti nedostatak stida u investicionim ili bilo kojim drugim banakama u ovom trenutku”, kaže Ajra Rejngold iz Nacionalne asocijacije za zaštitu potrošača.

Bonusi, vrijedni milijarde dolara, izazvali su gnjev među poreskim obveznicama, koji su bili primorani da spasavaju neke od najvećih američkih banaka. Najava o isplaćivanju premija privukla je i pažnju Bijele kuće, koja sada razmatra uvođenje novog poreza velikim bankama.

Nedostatak poštovanja je natjerao Bijelu kuću da razmotri provizije”, smatra analitičar Endrju Ros Sorkin.

Oglasili su se i pojedini bankari. Džejmi Dajmon iz Džej-Pi-Morgan Čejsa, kazao je da je umoran od stalnih kritika, dok pojedini tvrde da moraju da isplaćuju bonuse.

Ukoliko ih ne platite za postignute rezultate, izgubućete ih“, naglašava Bil Džordž, član odbora Goldmen Saksa.

Očekuje se da će ove godine u prosjeku biti isplaćeno 700 hiljada dolara po zaposlenom u bankama. Goldmen Saks, koji bi trebalo da objavi rekordan profit, izdvojiće više od 10 milijardi dolara za premije i to desetine miliona dolara za najbolje službenike. Izvršni direktor Lojd Blenkfajn je 2007 godine dobio 68 miliona, a pojedine sekretarice i po 200 hiljada dolara. Direktori četiri najveće banke će sjutra u Vašingtonu svjedočiti pred kongresnim odborom koji istražuje uzroke finansijske krize, uključujući i pitanje da li su veliki bonusi podstakli izuzetno rizično poslovanje. Federalna agencija za zaštitu depozita u međuvremenu se pridružila vladinim mjerama protiv kompenzacija, najavljujući da će kazniti banke koje, finansijskim putem, ohrabruju pretjerano preduzimanje rizika.

XS
SM
MD
LG