Linkovi

Optimizam u Avganistanu uprkos nasilju


Dok broj američkih vojnih žrtava u Avganistanu raste, a Sjedinjene Države se pripremaju za oštrije sukobe, iz te zemlje danas stižu i neke pozitivne vesti. Prema novom istraživanju javnog mnjenja, većina Avganistanca gaji optimizam u pogledu pravca u kojem se zemlja kreće i novog mandata predsednika Hamida Karzaija. Anketa, čiji su pokrovitelji američki, britanski i nemački mediji, pokazuje da 70 odsto građana veruje da se zemlja nalazi na pravom putu.

Dok u Avganistan pristižu dodatne američke trupe, povećava se i nasilje. Tri američka vojnika i namanje dva pripadnika koalicionih snaga poginuli su u borbama sa pobunjenicima. Juče je u toj zemlji poginuo i dopisnik britanskog dnevnika „Sandi miror“ Rupert Hamer. General Stenli Mekristal međutim veruje da se situacija u Avganistanu menja.

"Vjerujem da mijenjamo način djelovanja u Avganistanu. Promijenili smo neke od naših struktura i na putu smo da ubijedimo avganistanski narod da smo ovdje kako bismo ga zaštitili.”

U ekskluzivnom intervjuu za televiziju EJ-BI-SI, Mekristal je naglasio da je uvjeren da će dodatnih 30 hiljada vojnika igrati ključnu ulogu u poboljšanju uslova na terenu.

“Vjerujem da smo postigli napredak, ali misija još nije okončana."

Američki general je takođe rekao da bi o eventualnom neuspjehu u Avganistanu moglo da se govori samo ako su, kako je naveo, Avganstanci izgubili vjeru u bolju budućnost i da im Sjedinjene Države mogu pomoći da stignu do nje. Ne smatram da se to događa, kazao je Mekristal. Njegov stav potvrđuje i nova anketa, prema kojoj 70 odsto Avganistanaca vjeruje da se zemlja nalazi na pravom putu, što je najveći nivo optimizma od 2005. godine. Šezdeset jedan odsto građana podržava povećanje broja američkih vojnika. Stenli Mekristal je danas potvrdio i da će američke snage početi da se povlače u julu naredne godine.

XS
SM
MD
LG