Linkovi

Novi predsednik Hrvatske obećava pridruženje EU


Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da želi da njegova zemlja bude model demokratije i ljudskih prava, dok se kreće ka pridruženju Evropskoj uniji do 2012.

Josipović se jutros u Zagrebu obratio svojim pristalicama, neposredno pošto su zvanični izborni rezultati potvrdili da je ubedljivo pobedio na jučerašnjim predsedničkim izborima. Prebrojavanjem glasova utvrđeno je da je opozicioni socijaldemokrata osvojio 60 odsto glasova i porazio gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Novoizabrani predsednik, inače profesor prava i kompozitor klasične muzike rekao je da je svaki Hrvat pobedio na ovim izborima, obećao jačanje vladavine zakona, prava manjina i verskih sloboda u zemlji. Takođe je rekao da svi Hrvati žele da ozbiljan rad bude nagrađen, a korupcija među funkcionerima kaženjena.

Josipović je vodio kapmpanju zasnovanu na opbećanju da će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala – što su glavni uslovi za članstvo u Evropskoj unjii. Takođe je obećao da će raditi na poboljšanju životnog standarda u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG