Linkovi

Reklamom do boljeg imidža kineskih proizvoda


Kineska vlada i četiri poslovne grupacije pokušavaju da putem reklama poboljšaju loš imidž velikog broja kineskih proizvoda. Marketinška kampanja pod nazivom "Proizvedeno u Kini, u saradnji sa svetom" pokrenuta je nakon skandala sa zaraženim mlekom i drugim proizvodima i njen cilj je da pokaže svetu da su kineski proizvodi kvalitetni. Američki stručnjaci za marketing imaju medjutim različita mišljenja o eventualnom uspehu kampanje.

Otrovne igračke, zaraženo mleko i hrana za kućne ljubimce postali su sinonimi za kineske proizvode.

"Jeftini proizvodi sa spornim kvalitetom, koji stalno imate na umu", kaže jedan kupac.

Kina pokušava da promeni dugogodišnje negativne medijske izveštaje, pomoću TV reklame od 30 sekundi.

Veruje se da je ova reklama, koju se naručili kinesko ministarstvo ekonomije i četiri glavne poslovne grupacije, prvi pokušaj vlade da napravi globalni brend. Akcenat je stavljen na kineske proizvode koji su napravljeni u saradnji sa svetskim partnerima, a autor je ogranak američke marketinške agencije.

"Mislim da je dovoljno sofisticirana za zapadnu publiku i da je moderna", smatra savetnik za medjunarodne medije, Tapio Kristiansen.

Kristiansen, koji je saradjivao sa kineskim kompanijama, dodaje da je reklama neophodna pošto je najmanje šestoro kineske dece umrlo, a stotine hiljada obolelo od mleka zaraženog melaminom.

"Reč je o prilično dobrom pokušaju da se promene odredjeni stavovi Zapada o kineskim proizvodima", objašnjava Kristiansen.

Profesor biznisa na Univerzitetu Džordžtaun, Džoni Džohenson medjutim vidi još jednu poruku reklame.

"Veoma je defanzivna - sa porukom ne krivite nas, mi smo radili sa ovim velikim kompanijama. Proizvodeno u saradnji sa drugim ljudima znači da ako krivite nas, morate da okrivite i njih", kaže on.

Kineske kompanije su poslednjih godina kupile velike brendove od američkih firmi, poput IBM-ove fabrike za proizvodnju računara. Dženeral Motors je u junu prodao čuveni brend "Hamer" jednoj kineskoj kompaniji.

Džohenson veruje da kineske firme pokušavaju da preuzmu previše pre nego što su spremne da prave proizvode visokog kvaliteta.

"Ne posluju na pametan način. Kvalitet proizvodnje, u stvari, nije toliko dobar koliko oni veruju", priča Džohenson.

On uporedjuje Kinu sa industrijskim razvojem u Japanu 1950-tih godina, ističući da su japanski automobili prvobitno bili lošeg kvaliteta.

"Kina pokušava da preskoči razvoj. Japan je bio strpljiv, bilo mu je potrebno odredjeno vreme, kao i većini zemalja. Ne možete, u stvari, to da uradite brzo", uveren je profesor Džohenson.

Tapio Kristiansen medjutim tvrdi da nova tehnologija omogućava Kini da uradi ono što, u prošlosti, ostale zemlje nisu mogle.

"U tehnologiji je napravljen ogroman iskorak. Današnja situacija, u poredjenju sa onom 1950-tih, značajno se promenila kada je reč o brzom pristupu informacijama i brzini kreiranja novih stvari. Kvalitet kineskih proizvoda je stvarno poboljšan i zapadne kompanije sa poverenjem daju svoje brendove kineskim proizvodjačima", zaključuje Kristiansen.

On smatra da je sledeći korak za Kinu da, umesto zemlje gde se proizvodi, postane zemlja u kojoj nastaju inovacije.

XS
SM
MD
LG