Linkovi

Pojas Gaze godinu dana posle izraelske ofanzive


Prošlo je godinu dana otkako je Izrael pokrenuo operaciju Liveno olovo, kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, koja je trajala 22 dana. Palestinski lideri i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u tom sukobu ubijeno 1.400 Palestinaca dok Izrael navodi da je poginulo 1.166 Palestinaca i 13 Izraelaca. Cilj ofanzive je bio da se spreče ekstremisti da iz Gaze gadjaju raketama naselja na jugu Izraela. Egipat i Izrael nastavljaju blokadu Pojasa Gaze, koja sprečava transport cementa, čelika i stakla, čime se otežava onima koji su najviše pogođeni prošlogodišnjim ratom da obnove svoje domove.

Cela godina je prošla, ali je sećanje na nasilje i dalje sveže za 23-godišnjeg Faradža Samunija, koji je gledao kako izraelski vojnici ubijaju njegovog oca.

"Podigao je ruke, posle čega su izraelski vojnici počeli da pucaju direktno u njega. Pogodili su ga prvo u rame, a zatim u glavu. Onda su nastavili da ga rešetaju po celom telu", priča Faradž Samuni.

Porodična kuća je uništena. Onaj koji ih je hranio je stradao. Ukupno, 29 članova porodice Samuni poginulo je u izraelskoj ofanzivi.

Oporavak nije bio lak, uprkos međunarodnim donacijama. Faradževa majka, Zahve Samuni, sama se brine o sebi i deci.

"Dobili smo nešto novca na ime odštete i pomoć dobrih ljudi. Trudila sam se da ponovo izgradim kuću, ali sam otkrila da je moj muž imao neke dugove, koje sam morala da vratim. Otplatila sam koliko sam mogla", objašnjava Zahve.

Preostalo joj je malo gotovine i nije bila u stanju da pronađe materijal za izgradnju, ali je uspela da izgradi dvosobnu kuću od šljaka blokova.

"Skoro sve vreme imamo samo hleb i začine za jelo, i čaj. Međutim, hvala Bogu, imamo krov nad glavom. To je najvažnija stvar, da živimo u kući", zahvalna je ona.

Za ljude u susednom gradu Sderotu u Izraelu, ofanziva je donela izvesno olakšanje.

"Mogu vam reći da je ovde mirno i da se ljudi osećaju bezbednije", kaže stanovnica Sderota, Lijat Biton.

Broj projektila iz Gaze znatno je opao od rata. Stanovnici kažu da bolje spavaju. Međutim, bez obzira što stanovnici Sderota uživaju u relativnom miru, neki strahuju da to možda neće po trajati.

"Da bi se postiglo dugoročno rešenje, obe strane moraju da budu spremne na kompromis. Koliko vidim, za sada to nije slučaj", pribojava se Biton.

Da bi ukinuo blokadu, Izrael zahteva da Hamas pusti na slobodu zarobljenog vojnika Gilata Šalita. Jevrejska država takođe želi garancije od ekstremista Hamasa da neće upotrebiti građevinski materijal za izgradnju bunkera i oružja za napade na Izrael.

S obzirom da mu je kuća u ruševinama, otac poginuo, a porodica gladna, Faradž Samuni veruje da je vreme da se postigne dogovor.

"Sporazum bi bio dobra stvar za ovdašnji narod, jer smo praktično postali mrtvaci. Svi su polu mrtvi. Nije važno da li ćete nas granatirati, jer granatirate mrtva tela", poručuje Faradž.

U zamenu za Šalita, Hamas želi da Izrael pusti na slobodu hiljade palestinskih zatvorenika. Godinu dana posle rata, trajno rešenje ostaje i dalje pusta želja.

XS
SM
MD
LG