Linkovi

Obama ističe dobre strane novog zakona o zdravstvu


Američki predsednik Barak Obama objašnjava neposredne koristi od zakona o obimnoj reformi zdravstvenog osiguranja, koji se kritikuje zbog brojnih odredbi za čije će sprovođenje biti potrebne godine.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija i interneta, predsednik je istakao pozitivne strane, pokušavajući da usmeri zakonski predlog prema završnim pregovorima.

On i ostale demokrate se nadaju da će predlog moći da bude potpisan pre predsednikovog godišnjeg Govora o stanju unije početkom februara.

Predsednik Obama sa ostalim demokratama iz Senata i Predstavničkog doma radi na usaglašavanju dve verzije predloga reforme.

Obama je izjavio da će prve godine po potpisivanju zakona, osiguravajuće kompanije morati da obezbede besplatno preventivno osiguranje, ukinu maksimalne premije za godišnje i životno osiguranje i zaštite i osobe sa postojećim zdravstvenim problemima.

Verzije reforme koje su usvojili Senat i Predstavnički dom se razlikuju, između ostalog i po načinu finansiranja.

Opozicioni republikanci u Senatu tvrde da će zakon o reformi zdravstvenog osiguranja poskupeti osiguranje za porodice i male firme i preuzeti novac iz državnih medicinskih programa za starije.

Predsednik je na početku govora pomenuo i ekonomiju i zapošljavanje. On je zapazio da je u decembru došlo do dodatnog gašenja radnih mesta i naglasio da će put ka oporavku biti dug i "povremeno džombast".

XS
SM
MD
LG