Linkovi

Rast cena nafte uprkos maloj potražnji u SAD


Investitori vide novu priliku da zarade na nafti. Cena sirove nafte je u sredu dostigla najviši nivo posle 15 meseci, u jeku spekulacija da će slab dolar i hladnoća u mnogim delovima sveta, povećati potražnju za energijom. Ipak, uprkos povećanoj tražnji na novim tržištima, neki smatraju da bi povećane rezerve i recesija na Zapadu mogli da izazovu smanjenje cena.

Veoma hladna zima širim Evrope, Azije i Sjedinjenih Država, izazvala je u sredu povećanje cene nafte iznad 83 dolara za barel, da bi juče ponovo pala ispod tog nivoa. U Sjedinjenim Državama, skok tražnje za lož uljem od 20 odsto, zajedno sa poskupljenjem benzina, naveo je neke investitore na pomisao o vraćanju rekordnih cena. S obzirom da potražnja u Kini i Indiji raste, trgovac energentima Rej Karbon kaže da je ulaganje u naftu dobar reskir.

Po meni, cena bi u kratkom periodu mogla da bude trocifrena i mi naravno znamo da možemo dobro da prođemo sa takvim cenama ako situacija bude povoljna.“

Ali posle deset dana postojanog rasta, neki investitori možda počinju drugačije da razmišljaju. Cena nafte za buduće isporuke je pala ispod 83 dolara, zbog bojazni da su rezereve veće od očekivanih i jačanja američkog dolara. Analitičar Majk Ficpatrik kaže da bi usporeni oporavak u Sjedinjenim Državama takođe mogao da dovede do pada cena.

„Rekao bih da temelja još nema. Mislim da je snabdevanje obilno. Potražnja na industrijalizovanom Zapadu je i dalje oštro ograničena zbog recesije.“

Cena nafte je 2008. premašila 145 dolara za barel, pretežno zbog toga što su se trgovci na berzi pouzdali u slab američki dolar. Analitičari ne očekuju da će cene u doglednom vremenu dostići taj nivo, ali kažu da bi tržište nafte moglo da ostane važno za investitore – ako se potražnja za energentima poveća paralelno sa postepenim poboljšanjem američke ekonomije.


XS
SM
MD
LG