Linkovi

SAD: Ukinuto još radnih mesta


U Sjedinjenim Državama je prošlog mjeseca ukinuto 85 hiljada radnih mjesta, što je mnogo više nego što su ekonomisti očekivali. Stopa nezaposlenosti se, prema izvještaju sekretarijata za rad, zadržala na deset odsto. Od početka recesije, u decembru 2007, izgubljeno je više od sedam miliona radnih mjesta. Komentarišući nove podatke o nezaposlenosti, predsjednik Barak Obama rekao je da put do ekonomskog oporavka nikada nije prav. Obama je u Bijeloj kući predstavio program, vrijedan više milijardi dolara, za otvaranje hiljada radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije uz pomoć poreskih olakšica i privatnih ulaganja. Predsjednik je najavio da će od Kongresa tražiti još pet milijardi dolara za šire mere za otvaranje radnih mjesta.

Prošlog mjeseca je nastavljen gubitak radnih mjesta, što je izazavalo nezadovoljstvo na Volstritu i u ostatku Sjedinjenih Država.

To je obeshrabrujuće. Napredak je dobar, ali je veoma teško za ljude koji traže posao”, kaže ekonomista Hju Džonson.

Mnogi ekonomisti su očekivali pozitivan trend, prvi put od decembra 2007. Umjesto toga, ukinuto je 85 hiljada radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena - 10 odsto…odnosno 12 u problemima opterećenoj Kaliforniji.

Prvi prioritet u ovoj godini je naravno ekonomski oporavak i povratak radnih mjesta”, naglasio je guverner Arnold Švarceneger.

Najteže su pogođeni sektori proizvodnje, maloprodaje i građevinarstva.

Činjenica da se radna mjesta i dalje ukidaju, a ne otvaraju, predstavlja veliki problem. Situacija u pogledu zapošljavanja se možda poboljšava, ali ne dovoljno brzo”, smatra Hju Džonson.

Vlada je takođe revidirala podatke o gubicima u novembru, navodeći da je tog mjeseca u stvari otvoreno četiri hiljade radnih mjesta. Postoji i tračak nade u teško pogođenom Mičigenu, gdje se otvaraju novi pogoni za proizvodnju vozila na električni pogon poput Ševi Volta.

Te kompanije i univerziteti doprinose otvaranju radnih mjesta u Mičigenu i širom Sjedinjenih Država, i to razvojem novih tehnologija, uspostavljanjem novih proizvodnih kapaciteta i jačanjem američke dugoročne konkurentnosti“, istakao je Ed Vitaker, izvršni direktor Dženeral Motorsa.

Ukupno 15 miliona Amerikanaca nije moglo da pronađe posao u decembru, u poređenju sa 7 miliona 700 hiljada prije početka recesije. Još 9 miliona ljudi, koji žele stalan posao, umjesto toga su radili skraćeno radno vrijeme. Ekonomisti kažu da se privreda i dalje oporavlja, ali da veoma mali broj kompanija zapošljava. Porast broja honorarnih poslova nagovještaj je da bi se to moglo promijeniti narednih mjeseci.

XS
SM
MD
LG